fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu

Završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu

Bijepo Polje, (MINA-BUSINESS) – Probijanjem ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije stvaraju se uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

Predsjednik bjelopoljske Opštine, Petar Smolović, kazao je da je to veoma značajan dan za Bijelo Polje i Crnu Goru, jer se stvaraju uslovi za ulazak u najzahtjevniju fazu projekta Đalovića pećina.

“Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnadbijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak, odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta“, rekao je Smolović.

Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta.

Speleolog Željko Madžgalj kazao je da to nije obična pećina, već je u svjetskim i evropskim razmjerama dar prirode.

“Mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje uložili velike napore da bi došli do ove faze. Ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata, ne samo u turizmu, nego uopšte građenivnski poduhvat u Crnoj Gori”, kazao je Madžgalj.

Smolović je naveo da je zadovoljan viđenim nakon što je prvi put ušao u dio pećine koji će biti dostupan posjetiocima.

“Ja sam imao ranije priliku da prolazim kroz kanjon Bistrice i dolazio sam do samog ulaza u pećinu. Ovo što sam danas vidio je zaista impozantno i mi smo prošli nekih 300 metara koji se mogu proći u ovoj fazi i ovo svako treba da doživi”, rekao je Smolović.

Madžgalj je podsjetio da je ideja tog projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.

“Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu, vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo i ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane, posebno turizma i ugostiteljstva”, kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko-servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici.

Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu Bistrica i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona EUR.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...