fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršeni radovi za pouzdanije napajanje dijela Glavnog grada

Završeni radovi za pouzdanije napajanje dijela Glavnog grada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U trafostanici Gorica A je prošle sedmice realizovana prethodno ugovorena nabavka kojom su zamijenjeni njeni dotrajali dijelovi, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a je saopšteno da su radovi u postrojenju 35 kilovolti (kV) u trafostanici 35/10 kV Gorica A izvođeni pod stručnim nadzorom Sektora za održavanje.

Ekipe su postrojenje trafostanice u potpunosti završile i pustile u pogon.

„Ugovor je podrazumijevao nabavku i montažu postrojenja NXplus SBB (šest ćelija) sa relejima u trafostanici Gorica A, a ugovorena vrijednost je oko 334 hiljade EUR“, navodi se u saopštenju.

Benefite od tog posla osjetiće korisnici sa područja centra grada, Zagoriča, Momišića, Maloga Brda, Stare Zlatice, Rogama, Pipera i Doljana.

Iz CEDIS-a su podsjetili da su proteklog mjeseca realizovali značajne investicione aktivnosti na adaptaciji 35 kV postrojenja u Glavnom gradu i Danilovgradu.

„Podsjećanja radi, početkom jula je u postrojenju 35 kV u trafostanici 35/10 kV Gornja Zeta realizovana prethodno ugovorena nabavka kojom su zamijenjeni dotrajali dIjelovi postrojenja. Radova su izvođeni pod stručnim nadzorom Sektora za održavanje CEDIS-a. Ekipe su postrojenje trafostanice u potpunosti završili i pustili u pogon“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, u julu je realizovan i ugovor za nabavku, montažu i puštanje u rad nove 35 kV mjerne ćelije u trafostanici 35/10 kV Danilovgrad.

Vrijednost ugovora iznosi blizu 72,5 hiljade EUR, a njime je bila predviđena i realizovana ugradnja nove mjerne ćelije proizvođača Schneider electric iz Njemačke, tako da su stvorene pretpostavke da i područje Danilovgrada ima sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom.

„Cilj pomenutih investicionih projekata je podizanje pouzdanosti napajanja električnom energijom korisnika sa područja Glavnog grada, gradske opštine Golubovci i Opštine Danilovgrad uz zamjenu dotrajalih djelova postrojenja novim, čime se omogućava duži period eksploatacije opreme u tim izuzetno značajnim trafostanicama elektrodistributivnog sistema“, objasnili su iz CEDIS-a.

Sektor za održavanje je, kako su dodali, aktivno uzeo učešće u realizaciji ugovorenih poslova naročito u dijelu pripreme za početak radova, kada su urađene neophodne aktivnosti na iznalažanju i realizaciji privremenih uklopnih stanja, kako bi svi korisnici imali uredno napajanje i u periodu izvođenja radova.

„Takođe, Sektor za održavanje učestvuje u stručnom nadzoru u toku radova na demontaži, montaži, parametrizaciji relejnih uređaja, ispitivanju i puštanju u pogonsko stanje, dok su radove izvodili preduzeće Eminent iz Podgorice u postrojenjima trafostanica Gornja Zeta i Gorica A, a u trafostanici Danilovgrad preduzeće Schneider electric Srbija iz Beograda“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije