fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZavršena rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu

Završena rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, o kojem će se izjasniti naknadno.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Maja Vukićević, kazala je da predloženi budžet djeluje optimistično i da se nada da će se dio tih najava ostvariti.

„Podržavam svaki predlog da se standard građana popravi, ali da se kaže kako će se to ostvariti. Izostao je dijalog poslanika i predstavnika izvršne vlasti po ovom pitanju“, navela je Vukićević tokom rasprave u Skupštini.

Ona je kazala da je iznenadilo što je budžet pratila odluka o zaduživanju, jer je rečeno da za tim nema potrebe.

„Lično očekujem da neki amandmani budu usvojeni“, rekla je Vukićević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Ivan Mitrović, saopštio je da je u pitanju budžet koji ne šalje nijednu dobru poruku građanima Crne Gore, kao i da zaobilazi tri kategorije stanovništva koje čine preko 250 hiljada građana Crne Gore.

„Ovaj budžet na manipulativan način pogađa građane Crne Gore pravo u srce. On je promašio srce, jer u ovom predlogu mi praktično nemamo nijedno povećanje predviđeno za najsiromašnije građane“, rekao je Mitrović.

On je kazao da 30 hiljada građana ostvaruje materijalno obezjeđenje porodice, pri čemu na toj stavci nema povećanja nijednog eura.

„Budžet je usmjeren na socijalno raslojavanje stanovništva i nije domaćinski. Najkorektnija stvar u političkom životu Crne Gore bila bi da se on povuče iz procedure“, smatra Mitrović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, ocijenio je da je program Evropa sad dobro zamišljen i poručio da će ga ta stranka podržati.

„Zamjerka je što je to trebalo prezentovati parlamentarnoj većini, a ne da bude poslato ovoliko amandmana. Amandmana ima toliko da je budžet Pentagona falilo bi para da se završi sve što bismo htjeli“, saopštio je Joković.

On smatra da je zabrinjavajuće to što su uglavnom amandmani o socijalnim davanjima, a nema razvojnih projekata koji bi donijeli radna mjesta i sprečili odlazak mladih iz Crne Gore.

Joković smatra da bi bilo dobro da se izdvoje pare u budžetu za sve koji nakon ovog programa neće dobijati ni sadašnjih 250 EUR.

„Biće velikih problema sa Fondom zdravstva, a kad je ukinut doprinos za obavezno socijalno osiguranje to će pogoditi čitavo zdravstvo“, dodao je Joković.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da su čulo puno etiketa i neprimjerenih ocjena povodom Predloga zakona o budžetu.

„I na kraju tresla se gora, rodio se miš. Očekujem izvinjenje poslanika parlamentarne većine ministru finansija Milojku Spajiću, jer će ga podržati, a trudili se da ga kritikuju“, rekao je Mugoša.

On je dodao da primanje plate zavisi od privatnih poslodavaca, a ne od poslanika i Vlade.

„Da li naša privreda ovo može da iznese? Evo vidjećemo, odgovornost snose oni koji će pritisnuti taster za ovo“, kazao je Mugoša.

On je naveo da zabrinjava budžet Fonda zdravstva, koji ne smije biti ispod 400 miliona.

“Ne može zdravstvo sa 330 miliona opstati u narendoj godini. O neizmirenim obavezama možemo do sjutra razgovarati. Rastu potrebe, a cifra neizmirenih obaveza je sve veća”, saopštio je Mugoša.

Poslanica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, smatra da su digitalizacija, odnosno zelena ekonomija šanse Crne Gore i jedan od osnovnih uslova za uspjeh programa Evropa sad.

„Zato su nam potrebne investicije i kredibilni investitori koji će sigurno doći pod uslovom da postoji dobra politička stabilnost. Budžet za narednu godinu je reformski, okrenut interesima građana i povećanju njihovog standarda“, rekla je Popović.

Prema njenim riječima, važno je usvojiti sve zakone koji znače nove sopstvene prihode kako bi mogle da se finansiraju sve potrebe građana.

„Budžet je takođe razvojni, a Ministarstvo finansija je razvoj i nvesticije stavilo u prvi plan“, dodala je Popović.

Ona je ocijenila da je fascinantno bilo slušati ovih dana lametiranje nad sudbinom javnih finansija od onih koj su građane u prethodnom periodu „bjesomučno“ zaduživali.

„Za 14 godina preko tri milijarde EUR su zadužili građane, dnevno po 700 hiljada EUR. Oni danas kukaju nad sudbunom javnih finansija, a kada se povukla odluka o zaduženju traže da se povuče Predlog zakona o budžetu“, rekla je Popović.

Ona je navela da su 200 miliona neto dug po osnovu garancija trošili tajkuni, a sada će taj novac zarađivati i trošiti građani.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, saopštila je da građani januar očekuju sa strepnjom, kao i da će oni platiti cijenu političkog programa Evropa sad kada shvate da su prevareni.

“Građani će shvatiti da je ovo prevara. Mislim da bi trebalo uzeti pasoše ministrima ekonomskog razvoja i finansija, Jakovu Milatoviću i Milojku Spajiću, kad krene prevara da se objelodanjuje. Nema bježanja, morate se suočiti sa građanima kada narod ne bude imao novca zbog vašeg projekta. Suočite se sa građanima”, poručila je Vuksanović Stanković.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Danijel Živković, kazao je da Spajić neće biti odgovoran ako plan Evropa sad ne uspije, već će za to najveću odgovornost snositi oni koji su glasali za budžet u parlamentu.

“Oni politički subjekti koji glasaju mimo svoje volje za ovaj plan i budžet su odgovorni pred građanima Crne Gore za ono što će se desiti. Kada na to sve dodamo zakone, a za koje vi kao ministar kažete da nema novca u budžetu, znači da se predlaže nešto što nije realno održivo. Kada mi kažemo da je to populizam onda se obruše na nas”, rekao je Živković.

Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da podržava program Evropa sad, jer misli da je dobar i da se prvi put dešava da je u centru budžeta građanin.

„Ali ovdje smo mi koji ga glasamo nosimo odgovornost. Glasanje za budžet je glasanje o povjerenju Vladi i time se brani izborna volja građana“, naveo je Milačić.

On je ocijenio da je predloženi budžet slobode, a ne socijale, kakvi su bili raniji.

„Predloženi budžet tretira i penzionere, jer se povećanje minimalne zarade usklađuje i minimalna penzija. On uključuje sve građane, stvara olakšice poslodavcima i kroz poresku reformu omogućava bolji standard građana, što stvara stabilnost i prosperitet i omogućava građanima lagodniji život“, rekao je Milačić.

On je kazao da svi koji galsaju budćet, treba da stanu iza njega i brane ga.

„Ako ga nevoljno glasamo i izađemo iz sale i radimo sve da urušimo one koji su ga predložili, to znači rad protiv budžeta. Nama treba sloga i na glasanju i kada izađemo odavde, jer građane interesuje da se on realizuje“, saopštio je Milačić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...