fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZauzeto 70 odsto vezova u ekskluzivnim marinama

Zauzeto 70 odsto vezova u ekskluzivnim marinama

Tivat, Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – U marinama u okviru turističkih naselja ove sezone je manje plovila u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali su iz kompanija koje upravljaju tim rizortima ipak prilično zadovoljni popunjenošću i interesovanjem za vez, piše Pobjeda.

Oni smatraju da su rezultati prilično dobri, imajući u vidu sve teškoće koje je nautičkom turizmu nanijela pandemija koronavirusa.

Predstavnici Adriatic Marinasa i Luštice Development su podgoričkom listu saopšili da je trenutna popunjenost marina u naseljima Porto Montenegro i Luštica Bay 70 odsto, dok su iz kompanije Azmont Investments kazali da je popunjenost marine D-Marin Portonovi trenutno niska, ali polako raste iz dana u dan.

Predstavnici tih ekskluzivnih turističkih naselja najavili su da su zahvaljujući dobrim kampanjama i pogodnostima obezbijedili nove klijente i najavljuju dolaske novih plovila.

Zauzetost vezova u marini Porto Montenegro u Tivtu, koja je kapaciteta 450 jahti, ovog mjeseca je 72 odsto.

“To jeste osjetno niže nego prošle godine kada je marina bila 90 odsto popunjena, ali je prilično dobar rezultat, imajući u vidu sve teškoće izazvane Covidom-19”, rekli su predstavnici Adriatic Marinasa.

Oni su dodali da je prosječna zauzetost vezova do sada u ovoj godini bila osam odsto bolja nego u prošloj.

“Razlog tome je značajno bolja zimska sezona, koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti je uplovljavao tokom jula i prvih dana avgusta”, naveli su iz Adriatic Marinasa.

Prema podacima njihove marinske službe, prosječna zauzetost vezova za brodove duže od 30 metara – mega i super jahte, je bila 45 odsto, što je kao prošle godine, dok je za skoro deset odsto povećana prosječna zauzetost vezova za jahte kraće od 30 metara na 82 odsto.

Iz Adriatic-a su kazali da dosta jahti u Porto Montenegro dolazi i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom.

Iz Luštice Development su saopštili da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom, najprije zbog činjenice da je popunjenost marine 70 procenata.

“Drugi razlog za zadovoljstvo je što su sva plovila na godišnjem vezu produžila ugovore, a obezbijedili smo i nove klijente”, kazali su iz Luštice Development.

Oni su objasnili da ova marina uglavnom uslužuje manja plovila, sa manjim brojem posade i putnika.

“Broj članova posade na plovilima varira od jednog za gliser do šest do deset članova posade i putnika na jedrilicama, bilo privatnim ili za čarter”, kazali su iz Luštice Development i objasnili da plovila i putnici dolaze iz svih onih država iz kojih je dozvoljeno doći u Crnu Goru ili je bilo dozvoljeno u momentu kad su dolazili.

Predstavnici Luštice Development su naveli da su tokom cijele sezone pregovarali sa više agenata i direktno sa samim klijentima o smještaju novih plovila u marini, pa će vidjeti šta će biti realizovano.

Ova marina ima 85 vezova za prihvat plovila do 45 metara dužine i otvorena je polovinom avgusta 2018. godine. Korisnicima je na raspolaganju mogućnost zakupa mjesečnog ili dnevnog veza, kao i dugogodišnji, na jednu, tri ili pet godina.

Iz hercegnovskog Azmont Investmentsa su podsjetili da je D-Marin Portonovi marina je počela sa radom krajem ljeta prošle godine i ove je sezone trebala da bude u potpunosti operativna.

“Zbog globalne pandemije planovi i poslovanje su se promijenili. Iako je popunjenost marine trenutno niska, polako raste iz dana u dan, i u ovim izazovnim vremenima fokusirani smo na klijente i ono što je za nas važno jeste da su oni zadovoljni našim uslugama”, kazali su iz Azmont Investmentsa.

Ova marina je dizajnirana za prihvat jahti i supejahti do 120 metara, a trenutno su na vezu uglavnom motorne jahte i jedrilice.

“I dalje, nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije, brojne nepredividive okolnosti i vrlo važan faktor koji se odnosi na avio-sabraćaj i saobraćaj uopšte snažno utiče i na turizam. Trenutna situacija je vrlo izazovna, ali mi smo optimistični znajući da pojedinci visoke kupovne moći i dalje koriste svoje jahte, jer ih vide kao određeni vid sigurnosti”, poručili su iz Azmont Investmentsa.

Oni su naveli da bilježe nekoliko međunarodnih dolazaka.

“Većina međunarodnih klijenata u marinu dolazi iz Hrvatske. Imali smo upite od vlasnika jahti o slobodnim mjestima u našoj marini, kao i ponuduma i uslugama koje pružamo. To nas motiviše i vjerujemo da nam dolaze bolji dani”, rekli su predstavnici hercegnovske kompanije.

D-Marin Portonovi marina ima 238 vezova, može podržati jahte dubokog gaza i služi kao granični prelaz.

Iz Azmont Investmentsa su saopštili da su odlučili da zimsku sezonu dočekaju s posebnim cijenama za sve klijente koji rezervišu vezove u Portonovom.

“Broj upita sve je veći i srećni smo što nas potencijalni klijenti doživljavaju kao svoju sigurnu luku”, sopšteno je iz Azmont Investmentsa.

Najčitanije