fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZarubica: Minimalna zarada da bude 60 odsto prosječne

Zarubica: Minimalna zarada da bude 60 odsto prosječne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez sindikata (SSCG) insistiraće da minimalna zarada bude na nivou 60 odsto prosječne, saopštio je njegov generalni sekretar, Duško Zarubica.

On je najavio i da će sjednica Socijalnog savjeta biti održana do kraja mjeseca, piše Pobjeda.

“Prema članu 101 Zakona o radu iznos minimalne zarade utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog savjeta i kao predstavnik sindikata pozdravljam svaku inicijativu bilo kog socijalnog partnera za njeno povećanje. Kao potpredsjednik Socijalnog savjeta kontaktirao sam predsjednika i očekujemo da se održi sjednica do kraja mjeseca”, rekao je Zarubica.

On je podsjetio na zaključak od prošle godine da se minimalna zarada poveća poslije dugo godina, a da drugo povećanje bude početkom ove godine.

“Mislim da će se svi socijalni partneri složiti sa povećanjem minimalca, iz prostog razloga što im je u interesu. Veće zarade i doprinosi samim tim su i veća izdvajanja za Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), pa i država tu ima takođe svoj interes”, kazao je Zarubica.

On je naveo da poslodavci dobijaju lojalnu konkurenciju i da se smanjuje siva ekonomija.

Zarubica je dodao da značajan broj poslodavaca obračunava zarade zaposlenih na minimalac, dok ostatak isplaćuju “na ruke”.

On je najavio da će “ući” u pregovore da minimalna zarada bude 60 odsto prosječne, jer se svuda u regionu one kreću oko 50 i više odsto od prosječne.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...