fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaposleno preko devet hiljada domaćih sezonaca

Zaposleno preko devet hiljada domaćih sezonaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na sezonskim poslovima je ove godine zaposleno 9,08 hiljada osoba sa evidencije nezaposlenih, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima, Sonja Ivanović, kazala je da se očekuje da je taj broj veći, jer im još pristižu podaci iz Poreske uprave (PU).

“Tradicionalno, najbrojnije zapošljavanje je iz primorskih opština, ali je ono i ove godine izraženo i kod nezaposlenih iz sjevernog i centralnog regiona”, rekla je Ivanović Dnevnim novinama.

Najveći broj sezonaca zaposlen je, kako je precizirala, u oblasti ugostiteljstva i turizma, na mjestima konobara, kuvara, pomoćnih radnika u restoranima, pomoćnih radnika u kuhinji, servira, sobarica, higijeničarki, peračica suđa i radnika u vešeraju.

Ivanović je navela da je u cilju animiranja mladih da rade sezonski, ove godine za njih kreirana elektronska platforma. Đaci i studenti su zaista ogroman potencijal za rad na sezonskim poslovima. Svake godine na primorju radi između 2,5 hiljada i tri hiljade mladih ljudi, koji su ljeti slobodni od redovnih obaveza u školi ili na fakultetu.

Kroz intenzivnu komunikaciju sa Zavodom, poslodavci iznose primjedbe zbog napuštanja radnika neposredno nakon početka ili u špicu sezone, te nemogućnosti da se u kratko vrijeme obezbijedi zamjena.

Sa druge strane, sezonci prigovaraju na uslove rada, prije svega na kolektivni smještaj, prekoračenje propisanog radnog vremena, obavljanja više različitih poslova, te rad dvokratno, a često i trokratno, što im nije davalo mogućnost da imaju vremena i za svoje privatne obaveze.

“Zavod će sumirati rezultate sezone, impresije i primjedbe poslodavaca i sezonaca i, kao odgovoran posrednik na tržištu rada, preduzeti sve mjere i aktivnosti kako bismo imali bolju narednu turističku sezonu u dijelu zapošljavanja domaćih radnika. Poslodavcima ćemo predstaviti očekivanja radnika koji su zainteresovani za sezonski angažman. Isto tako, uticaćemo na osobe sa evidencije da sa više motiva prihvataju sezonske poslove i da u tome vide svoj interes”, poručila je Ivanović.

I ove godine poslodavci su se, u značajnoj mjeri, obraćali Zavodu sa potražnjom kvalifikovanog kadra. Uglavnom su nudili obezbijeđen smještaj, ishranu i plate, koje su se kretale od 210 do 350 EUR za nekvalifikovane poslove, te od 350 do 600 EUR i više za kvalifikovane konobare, kuvare i pica majstore.

“Osim zahtjeva za kvalifikovanim radnicima, poslodavci su u još većem broju tražili pomoćno osoblje, mahom žensku radnu snagu. Prema našim procjenama, odnos između traženih kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika je na nivou 30 naprema 70 odsto u korist nekvalifikovanih”, precizirala je Ivanović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije