fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakonito odbijeno sedam miliona PDV-a

Zakonito odbijeno sedam miliona PDV-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu na osnovu koje je ispitivano da li je firmi Možura wind park (MWP) zakonito odbijeno gotovo sedam miliona EUR ulaznog poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Kako je saopšteno Vijestima iz SDT-a, na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, specijalni tužioci kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva dostavili su spise predmeta koji se odnose na moguću utaju poreza i doprinosa u poslu te kompanije sa firmom Shanghai Electric Power Engineering Montenegro LLC.

Odbačene su i krivične prijave protiv dvojice direktora Možura wind parka – Kevina Chircopa i Jianchao Lia, kao i direktora Spice Ronghe International limited Rajka Stanišića i ovlašćenog zastupnika Yizhou Guia.

”Kada je u pitanju predmet koji je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran u vezi sa poslovanjem M.W.P. Podgorica, koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog PDV-a, u iznosu od 6,94 miliona EUR, koji je iskazan po osnovu nabavke opreme i transfera novačanih sredstava između preduzeća M.W.P. i S.R.I.M.L, donijeto je rješenje o odbačaju krivične prijave protiv K. C. i J. L, odgovornih lica u preduzeću M.W.P., i S. R. i Y. G, odgovornih lica u firmi S.R.I.M.L, te protiv kompanija M.W. P. i S.R.I.M.L, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, jer ne postoji osnovana sumnja da su navedena lica izvršila ovo, ni drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorili su iz SDT-a.

To tužilaštvo ranije je i od vještaka ekonomske struke tražilo mišljenje u vezi sa poslovanjem Možura wind parka, kompanije koja je preuzela posao gradnje vjetroelektrane na Možuri, a koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog PDV-a u iznosu od gotovo sedam miliona EUR.

Taj iznos PDV-a je u finansijskoj dokumentaciji prikazan na osnovu nabavke proizvoda (turbina i druge opreme) od firme Spic Ronghe International Limited, a čija je ukupna vrijednost bila nešto više od 40 miliona EUR.

Iz SDT-a je objašnjeno da je prilikom donošenja odluke ocijenjeno da su se odgovorna lica u firmama Možura wind park i Spic Ronghe International Limited i ta preduzeća, kao poreski obaveznici koristili svojim zakonskim pravima.

“Na odluke Poreske uprave, kao prvostepenog organa, izjavljivali su prigovore, odnosno žalbe, te iskoristili pravo na podnošenje tužbe na pravosnažnu odluku drugostepenog organa, a u upravnim postupcima i knjigovodstvenoj evidenciji prikazivali sve podatke i dokumentaciju koja je od značaja za njihove poslovne odnose i utvrđivanje poreskih obaveza ovih preduzeća, što je sve provedeno kroz knjigovodstvenu evidenciju, te da je, u konačnom, što proizilazi iz prikupljene dokumentacije, u toku trajanja upravnog postupka, porez plaćen”, objašnjeno je iz SDT-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije