fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajedničkim djelovanjem stvaraju digitalnu Podgoricu

Zajedničkim djelovanjem stvaraju digitalnu Podgoricu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije članice ICT klastera Cortex važan su resurs razvoja Glavnog grada, saopštio je direktor Centra za informacioni sistem, Džemal Lekić, i dodao da je cilj dodatno osnaživanje firmi i unapređenje poslovnog ambijenta, kako bi zajednički stvarali digitalnu Podgoricu.

Glavni grad je u januaru potpisao Memorandum o saradnji sa ICT klasterom Cortex, kojim je planirana značajna podrška razvoju i unapređenju položaja IT zajednice. Između ostalog, planirane su i posjete kompanijama koje su dio tog klastera.

Lekić je, kako je saopšteno iz PG Biroa, kazao da su počeli treću sedmicu posjete članicama ICT klastera Cortex, i to obilaskom kompanije DoMEn.

“Govorimo o kompanijama koje rade za najpoznatije svjetske brendove i razvijaju proizvode koje koriste svjetski poznate kompanije. Kroz posjete članicama uvidjeli smo da glavni grad ima važan resurs i da su ove kompanije strateška grana razvoja“, rekao je Lekić.

Cilj je dodatno osnažiti kompanije i unaprijediti poslovni ambijent, kako bi zajednički stvarali digitalnu Podgoricu.

„Pored toga, jedan od vidova podrške jeste stambeno obezbjeđenje, čime će Glavni grad omogućiti kompanijama da zadrže kadar u ovom sektoru, te dodatno osnažiti ovu branšu kroz stipendiranje studenata iz tih oblasti“, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, neizostavan dio je i podrška start up-ovima iz Podgorice, na način što će im se omogućiti da svoje ideje prezentuju na samitu u Lisabonu, za šta je opredijeljeno 40 hiljada EUR.

„Smatramo da ćemo time dodatno osnažiti zajednicu da nastavi da razvija start up-ove u Podgorici i da ih plasira na međunarodno tržište”, kazao je Lekić.

On je istakao da su u prethodnom periodu, razmjenom iskustava i zajedničkim djelovanjem, stvorene pretpostavke za unapređenje razvoja te oblasti i za pružanje još snažnije podrške Glavnog grada.

Potpisan je memorandum o saradnji sa kompanijom DoMEn, koja se priključila projektu 100 sajtova koji realizuje Centar za informacioni sistem Glavnog grada.

„Jedan društveno odgovoran pristup kompanije Domen se ogleda u tome što će pružiti podršku malim preduzećima, time što će obezbijediti besplatnu registraciju domena za ove kompanije i pomoći da ovaj projekat bude realizovan do kraja“, objasnio je Lekić.

Izvršni direktor kompanije DoMEn, Predrag Lešić, ocijenio je da se zajedničkim djelovanjem Glavnog grada i klaster zajednice može učiniti mnogo na polju promocije digitalnih vještina i ekonomije.

„Glavni grad, ICT Cortex i kompanija Domen, nalaze se na istom zadataku, a to je promocija digitalnih vještina, digitalne ekonomije i pozitivnog uticaja na događaje koji se dešavaju na tržištu“, rekao je Lešić.

Prema njegovim riječima, pandemija je pokazala da postoji potreba za razvojem digitalne ekonomije.

„Cortex je ključan u tome, jer je nedostajala takva podrška na IT sceni u Crnoj Gori. Sa Cortex-om smo dobili sinergijski efekat IT zajednice. Očekujem da će nam ovo pomoći da više poslujemo u inostranstvu i da više doprinesemo ekonomiji Crne Gore. Ne treba zanemariti ni poslovanje u Crnoj Gori, a u tome je značajna podrška Glavnog grada, koji je prepoznao naš značaj“ dodao je Lešić.

Tokom prethodnih sedmica, predstavnici Glavnog grada i ICT Cortex-a posjetili su članice klastera – Čikom, Codepixel, DoMEn, Omnitech MNE, Amplitudo, Arhimed, Codelab, 2BI, Ai solution, Codeus i Data Design.

„Glavni grad prepoznaje IT zajednicu kao uspješnu priču razvoja Podgorice, te će i u narednom periodu nastaviti sa posjetama ostalim članicama Cortexa, kako bi unaprijedili saradnju i postigli konkretne rezultate“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije