fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZajednički poslovni savjet za bolju privrednu saradnju Crne Gore i UAE

Zajednički poslovni savjet za bolju privrednu saradnju Crne Gore i UAE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Federacija privrednih komora Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisale su Memorandum o razumijevanju sa ciljem da se osnivanjem zajedničkog poslovnog savjeta promoviše i unapređuje saradnja poslovnih zajednica dvije države.

Kako je saopšteno iz PKCG, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiu, organizovan je forum crnogorskih i privrednika UAE.

Dodaje se da su PKCG i Federacija privrednih komora UAE potpisale Memorandum o razumijevanju, sa ciljem da se osnivanjem Zajedničkog poslovnog savjeta promoviše i unapređuje saradnja poslovnih zajednica dvije države.

Memorandum su potpisali predsjednica PKCG Nina Drakić i generalni sekretar Federacije komora UAE, Hamid Mohamed Bin Salem.

Drakić je navela da je uvjerena da će i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju dvije komore stvoriti kvalitetnu osnovu za širenje saradnje i direktno povezivanje članica, prenos znanja, kao i promociju investicionih potencijala, i mogućih zajedničkih ulaganja.

Navodi se da će pouke pandemijske krize i globalna potreba smanjenja uticaja na klimatske promjene usmjeriti crnogorsku ekonomiju ka zelenoj energiji, daljem razvoju prehrambene industrije sa fokusom na organsku proizvodnju, kao i turističkih kapaciteta, te digitalnoj transformaciji i dinamičnom razvoju IT sektora.

Prema riječima Drakić, prostora za nove projekte u svakoj od navedenih privrednih grana ima dovoljno, postoje i kvalitetni projekti koji čekaju nove investicije i kapital.

“Vjerujem da se u tome nalazi i niz prilika za eventualne zajedničke investicije uspješnih poslovnih sistema iz naših zemalja, baš kao i za izvoz crnogorskih kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda u UAE”, rekla je Drakić.

Ona je apostrofirala značaj razmjene dobrih poslovnih praksi u cilju ostvarivanja obostranih benefita, a naročito u oblasti upravljanja otpadom.

“Preduslov ekonomske saradnje je kvalitetna saobraćajna povezanost, pa smatram da uspostavljanje dobre i cjelogodišnje avio veze treba da bude jedan od konkretnih dogovora sa današnjeg poslovnog foruma. Uz kvalitetnu i kontinuiranu avio povezanost akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar”, kazala je Drakić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...