fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 90 USD pod pritiskom pojačane proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutosti za potražnju u Kini zbog ekonomskih posljedica strogih mjera suzbijanja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,35 USD i iznosila je 90,27 USD, dok je na američkom pala 1,77 USD na 83,69 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci strahuju za kinesku potražnju nakon što je statistički ured odložio objavljivanje podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju, ne navodeći novi datum objave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu.

Dosljedna kineska politika nulte tolerancije prema koronavirusu pojačava neizvjesnost i otvara pitanja o ekonomskom rastu, kazala je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) već su snizile prognoze rasta globalne potražnje u ovoj i idućoj godini, upozorivši na moguću recesiju nakon što su centralne banke vodećih ekonomija podigle troškove zaduživanja.

Raspoloženje na tržištu prigušile su i glasine da bi Vašington mogao ponovo na tržište plasirati naftu iz rezervi, ističe Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena mogao bi se odlučiti na taj korak kako bi „ohladio“ cijene prije izbora za Kongres koji će biti održani u novembru.

Američki predsjednik tražio je od OPEC-a i njegovih partnera da na tržište plasiraju više barela, ali grupa je odlučila da smanji proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtane nivoe.

Neki analitičari upozoravaju da će smanjenje vjerovatno biti upola blaže budući da neke članice ne uspijevaju da realizuju dodijeljene kvote, ali odluka je izazvala napetost u odnosima Saudijske Arabije, de facto lidera OPEC-a, i SAD-a.

“Iako proizvodnja vjerovatno neće biti smanjena ni za pola navedenog obima, vlada SAD-a je smatra uvredom. Pitanje je sada kako će SAD reagovati jer bi ta reakcija mogla imati dalekosežne posljedice po tržište nafte”, napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Američko Ministarstvo energetike predviđa istovremeno rekordnu proizvodnju u Permskom bazenu u Teksasu i Novom Meksiku, najvećem bazenu naftnog škriljca u SAD-u, od 5,453 miliona barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 2,01 USD na 92,16 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije