fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabilježili rast u online transakcijama

Zabilježili rast u online transakcijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Addiko banka je od aprila prošle do januara ove godine zabilježila 15 odsto veći novčani promet u online transakcijama u odnosu na uporedni period, saopštio je direktor Sektora za razvoj proizvoda i poslove zastupanja u osiguranju, Veselin Radulović.

“Uporednom analizom realizovanih transakcija koje vezujemo za pojavu pandemije, u Addiko banci smo zabilježili rast od 15 odsto u volumenu, odnosno ostvarenom novčanom prometu i 71 odsto u broju online transakcija”, rekao je Radulović agenciji Mina-business.

On je kazao da je u posljednjih šest mjeseci porastao i broj plaćanja, odnosno transakcija, putem elektronskog bankarstva, 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Radulović je, odgovarajući na pitanje koliko često građani koriste online plaćanje i druge online usluge i servise, naveo da se može zaključiti da se građani sve više okreću online trgovini i sve više koriste i druge online usluge.

“Mi kao banka pratimo taj trend i našim korisnicima pružamo širok spektar digitalnih servisa, a nedavno smo prvi na tržištu uveli proizvod M-Kredit sa potpunim digitalnim iskustvom u odobravanju i realizaciji kredita putem mobilnog telefona, bez odlaska u banku”, precizirao je Radulović.

On je kazao da, sa zadovoljstvom, može reći da je evidentan sve veći broj klijenata koji se odlučuju da online apliciraju za kredite, tako da se procenat onih koji koriste digitalne kanale u ovu svrhu porastao sa deset odsto na 40 odsto.

Radulović je, na pitanje da li smatra da su domaći potrošači dovoljno edukovani kada su u pitanju online servisi, odgovorio da je edukacija svakako dio koji konstantno treba unapređivati.

“Međutim, ne bih rekao da se radi samo o izostanku edukacije, već da su se navike sporije mijenjale u našem društvu. Tokom pandemije svi smo se morali prilagoditi situaciji i dio tradicionalnih načina kupovine i potrošačkog ponašanja zamijeniti novim i savremenim alatima”, ocijenio je Radulović.

Prema njegovim riječima, ono što dodatno podstiče korišćenje online kanala i servisa jesu dodatni benefiti i povoljnosti koje pružaju klijentima u borbi da osvoje njihovu pažnju i povjerenje.

“Jedan od tih benefita su i popusti za online trgovinu u dogovoru sa partnerima. Trenutno je, na primjer, u toku kampanja kojom klijentima nudimo značajne benefite ukoliko online apliciraju za kredite, zatim kampanja sa Mastercardom koja klijentima obezbjeđuje deset odsto popusta na trgovinu našim karticama na voli.me sajtu”, objasnio je Radulović.

On je kazao da takve i slične aktivnosti umnogome doprinose popularizaciji online kupovine, a istovremeno štite zdravlje u ovom izazovnom vremenu i olakšavaju svakodnevnicu.

Najčitanije