fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZa zajedničke projekte Crne Gore i Kosova 2,04 miliona 

Za zajedničke projekte Crne Gore i Kosova 2,04 miliona 

Priština, (MINA-BUSINESS) – Za zajedničke projekte Crne Gore i Kosova u oblastima zapošljavanja i turizma potencijalnim korisnicima je na raspolaganju više od dva miliona EUR, saopšteno je na konferenciji održanoj u Prištini.

Savjetnik zamjenice glavnog pregovarača, Vučić Ćetković, kazao je na konferenciji povodom objave drugog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, da su ukupna raspoloživa sredstva 2,04 miliona EUR.

„Poziv je otvoren za projektne predloge do 15. aprila, a potencijalni korisnici mogu kandidovati projekte u okviru tematskih prioriteta koji se tiču zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije s obje strane granice, te promocije turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa“, naveo je Ćetković.

On je, kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, ocijenio da je kvalitetna saradnja između dvije zemlje rezultirala ugovaranjem sedam projekata ukupne vrijednosti 2,3 miliona EUR u okviru prvog poziva za dostavljanje predloga projekata.

Ćetković je podsjetio da je u okviru prvog poziva podneseno ukupno 75 projektnih predloga sa deset puta većim traženim sredstvima nego što je bilo dostupno, što pokazuje potrebu i interesovanje potencijalnih korisnika s obje strane granice da zajednički realizuju projekte koji će doprinijeti unaprjeđenju standarda i kvaliteta života ljudi u pograničnom području, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva programa.

Šefica Operativne strukture Kosova u Ministarstvu administracije lokalne samouprave, Rozafa Ukimeraj, rekao je da je saradnja između Crne Gore i Kosova počela 2010. godine i danas su vidljivi konkretni rezultati te saradnje.

Ona je ohrabrila sve potencijalne korisnike da tokom trajanja ovog poziva razmotre uspostavljanje zajedničkih projekata sa opštinama i opštinskim institucijama koje su dio programa, jer one garantuju veću održivost projekata nakon završetka implementacije, ali i da očekuje projekte drugih potencijalnih korisnika.

Predstavnik Kancelarije nacionalnog IPA koordinatora u Ministarstvu za evropske integracije Kosova, Agron Hoti, kazao je da se nada da će se trend interesovanja potencijalnih korisnika nastaviti.

On je rekao da se nada i da će u okviru tog poziva biti uspješnih projektnih ideja i projekata koji će biti održivi i donijeti korist građanima koji žive u pograničnom području.

Šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Luigi Brusa, pohvalio je kontinuirani uspjeh Crne Gore u sprovođenju bilateralnih prekograničnih programa, naročito crnogorsko Ministarstvo finansija u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, imajući u vidu da je to već treći objavljeni poziv za dostavljanje projektnih predloga u finansijskoj prespektivi IPA II 2014-2020, gdje Crna Gora sprovodi programe u indirektnom upravljanju.

„Ministarstvo administracije lokalne samouprave Kosovo pokazuje da je uspješan partner i da postoji kvalitetna saradnja između ove dvije zemlje“, dodao je Brusa.

On je podsjetio da je Evropska unija za finansijsku prespektivu IPA II 2014-2020 opredijelila 8,4 miliona EUR za projekte i podršku tom programu za tematske prioritete koji su u vezi sa zapošljavanjem, turizmom i zaštitom životne sredine.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Sanja Todorović, predstavila je ciljeve drugog poziva, dostupne iznose, kao i opšta pravila za potencijalne korisnike za prijavljivanje projekata.

Najčitanije