fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa više od 70 amandmana traže još 90 miliona

Za više od 70 amandmana traže još 90 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici su do četvrtka predali više od 70 amandmana na Predlog budžeta za narednu godinu, kojim se za oko 90 miliona uvećavaju rashodi, najčešće u kapitalnom budžetu.

Iz Demokrata i Bošnjačke stranke, kao i poslanica Građanskog pokreta (GP) URA, Suada Zoronjić, su najavili podršku predlogu budžeta ako se prihvate njihovi amandmani.

Rasprava o budžetu počela je u četvrtak u planumu, a amandmani će biti na Odboru za ekonomiju u ponedjeljak, pišu Vijesti.

Poslanici URA i CIVIS-a zatražili su da se transferi za zdravstvenu zaštitu povećaju sa 115 na 120,2 miliona EUR, kako bi se sa dodatnih 5,2 miliona nabavili novi ljekovi za cističnu fibrozu. Oni su predložili i da se za 550 hiljada EUR poveća stavka za adaptaciju četiri škole u Šavniku, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru.

Zoronjić je tražila da se stavka za rekonstrukciju bolnice u Bijelom Polju poveća sa 55 hiljada EUR na dva miliona, kao i da se za istu bolnicu stavka za nabavku magnetne rezonance poveća sa milion i po na dva i po miliona.

Ona je predložila i dodavanje nove stavke od milion eura za izgradnju nove zgrade osnovne škole u selu Kanje u Bijelom Polju, povećanje iznosa za digitalizaciju obrazovnog sistema za 85 hiljada kako bi se uvrstile tri osnovne škole iz Bijelog Polja i jedna iz Plava, kao i dodatnih 20 hiljada EUR za rekonstrukciju seoskog puta Luke – Kradenik u Bijelom Polju.

Ona je tražila i milion EUR za izgradnju parka, igrališta i toplane u naselju Rasadnik u Bijelom Polju. Zoronjić je tražila i dodatnih 20 hiljada EUR za rekonstrukciju područne škole u selu Radulići u Bijelom Polju, 900 hiljada za izgradnju etažnog parkinga ispod zidina Starog grada u Ulicinju i 50 hiljada za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u selu Ivanje u Bijelom Polju.

Poslanici Demokrata, Zdenka Popović i Danilo Šaranović tražili su amandmanom da se, zbog toga što se ponavlja, izbriše stavka projektovanje i izgradnja magistralnog puta Petnjica – Bor – Savin Bor – Haništa od 50 hiljada EUR, a da se u istom iznosu doda izrada idejnog projekta puta Petlja Veruša – Lopate – Veruša.

Grupa poslanika DF-a tražila je da se u kapitalni budžet uvrsti i izgradnja i sanacija sedam seoskih puteva u Opštini Plav za 744 hiljade EUR, da se stavka za izgradnju puta Danilovgrad – Spuž preko Martinića poveća sa 882 hiljade na 1,12 miliona, kako bi se završila kompletna eksproprijacija.

Oni traže i da se stavka izgradnja trotoara i biciklističkih staza uz regionalni put R-23 Danilovgrad – Čevo poveća sa deset hiljada EUR na 1,7 miliona, kao i da se doda 200 hiljada EUR za izgradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu.

Šaranović je predložio da se u budžet unese i 20 hiljada EUR za projektovanje škole u Karabuškom polju kod Tuzi, 238 hiljada rekonstrukciju fiskulturne sale u Građevinskoj školi u Podgorici, i 200 hiljada EUR za adaptaciju Pljevaljske gimnazije.

DF je predložio i da se stavka za izgradnju Filozofskog fakulteta poveća za 790 hiljada EUR, kako bi se ubrzala investicija, kao i dva i po miliona za rekonstrukciju Đačke ulice u Nikšiću.

Oni su tražili i tri miliona za završetak postrojenja na izvorištu Merića vrelo i pola miliona za vodovod Buča u Beranama, kao i 300 hiljada za uređenje spomenika Jasikovac, za sanaciju lokalnih puteva u Budvi dva i po miliona, za javnu rasvjetu u Budvi tri i po miliona, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Buljarici milion i po.

Poslanica Pokreta za promjene, Branka Bošnjak, tražila je dodatnih 160 hiljada EUR za Muzički centar, kako bi mogli finansirati svih 60 planiranih programa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije