fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa vaučer MIG-a daju 852 EUR

Za vaučer MIG-a daju 852 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svaki građanin koji je 5. aprila ove godine imao vaučer MIG-a dobiće 852 EUR, saopštio je direktor MIG-a Dragan Radusinović.

On je Pobjedi kazao da svi akcionari, kojih je 5,3 hiljade, vaučere mogu da unovče u Hipotekarnoj banci. Jedan vaučer ima 1,27 hiljada akcija, a po akciji se vlasnicima isplaćuje 67 centi. Isplate su počele 6. avgusta i obavljaće se u narednih šest mjeseci.

“Ponuđena cifra nije mala. Samo tri mjeseca ranije taj vaučer je na berzi vrijedio od 130 do 140 EUR i tada je bilo pitanje može li se prodati jer nije bilo tražnje”, rekao je Radusinović.

Isplata je uslijedila nakon odluke Skupštine akcionara MIG-a da umanji osnovni kapital društva za 18,7 miliona EUR, a novac će se podijeliti svim dioničarima shodno procentu vlasništva koji imaju.

Većinski vlasnik MIG-a su kiparske kompanije Tikan holding limited i Padakia limited sa 70 odsto udjela, a ostatak akcija pripada građanima koji su do njih došli većinom kroz proces masovne privatizacije.

“Do danas je isplaćeno 230 građana, kojima je ukupno dato 320 hiljada EUR. Manjinskim akcionarima pripada 5,4 miliona EUR i oni su 99 odsto u Crnoj Gori. Isplaćen je i većinski vlasnik, a njemu je pripalo 13 miliona EUR”, naveo je Radusinović.

Govoreći o proceduri koju akcionari treba da ispoštuju kako bi dobili novac koji ih sljeduje, Radusinović je kazao da se prvo mora provjeriti imaju li oni uopšte vaučer.

“To se može provjeriti u Centralno klirinškom depozitarnom društvu (CKDD), ali je potrebno da građani to lično urade jer moraju dati na uvid lične podatke. Ukoliko im je jednostavnije, te informacije mogu dobiti i kod nas u društvu”, naveo je Radusinović.

Sa potvrdom o posjedovanju vaučera, građani idu u Hipotekarnu banku na čijim šalterima će im biti isplaćen novac.

“Ukoliko i poslije šest mjeseci od početka isplate, bude interesovanja akcionara, postoji mogućnost da produžimo ugovor sa bankom. U svakom slučaju, isplatićemo svakog akcionara”, dodao je Radusinović.

Na pitanje zbog čega su se odlučili na smanjenje osnovnog kapitala, Radusinović je kazao da je to urađeno zbog lošeg uticaja pandemije korona virusa na poslovanje.

“Pandemija zatvara razne biznise. Većinski vlasnici su se odlučili na smanjenje kapitala kako bi redukovali svoje aktivnosti. Odluka o smanjenju broja akcija donijeta je 5. aprila, ali smo morali da prođemo zakonsku proceduru i sada su se stekli uslovi da se novac isplati svim akcionarima”, naveo je Radusinović, dodajući da je MIG unovčio obveznice koje je imao kod banaka.

On je objasnio da nije u pitanju isplata dividende, kako su objavili pojedini mediji, jer se ne dijeli neto dobit već je smanjen osnovni kapital društva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije