fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa uspjeh u biznisu potrebno znanje

Za uspjeh u biznisu potrebno znanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za uspjeh u biznisu je potrebno znanje, čije se sticanje ne završava okončanjem studija, već traje tokom cijelog života, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo. Znanje, odnosno diploma, nijesu dovoljni preduslovi za uspjeh. Znanje koje ste stekli tokom školovanja morate transformisati u vještine, koje vas, uz dozu hrabrosti, vode uspješnom biznisu”, kazao je Golubović studentima Ekonomskog fakulteta tokom predavanja na temu Poslovanje u Crnoj Gori – izazovi i šanse.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, rekao da se biznis ne pokreće na kratak rok, jer on ne može biti uspješan u tom periodu.

Prema njegovim riječima, biznis nema granica i ne treba ga ograničavati jednim tržištem, posebno malim i otvorenim kakvo je crnogorsko.

“Biznis mora da se razvija i izlazi iz regionalnih okvira. Kada razmišljate o biznisu nemojte svoje ambicije zadovoljiti time da budete prosječni, već da uvijek budete među prvima. A da biste bili u toj poziciji, potrebno je da imate stručan, obrazovan kadar koji ćete, zajedno sa vama, usavršavati cijelog radnog vijeka. Najveći kapital svakog biznisa su obrazovani i kreativni mladi ljudi”, poručio je Golubović.

Za uspješno poslovanje, kako je naveo, takođe je neophodno uvoditi standarde u tehnološke procese i izgraditi povjerenje sa poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenima.

Golubović je, govoreći o privrednim kretanjima, podsjetio na veliki napredak u razvoju koji je postignut od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

Prema njegovim riječima, prošlu godinu je obilježio ekonomski rast po jednoj od najvećih stopa u Evropi, a pozitivni trendovi su se nastavili i u ovoj.

“Posebno raduje evidentan rast u realnom sektoru, kao i da će značajne rezultate dati investicije od 270 miliona EUR planirane u agraru tokom narednih godina. Šansu za razvoj vidimo u povezivanju poljoprivrede i prehrambene industrije sa turizmom, na čemu se intenzivno radi”, saopštio je Golubović.

O povoljnom ambijentu za poslovanje i ulaganje govore, kako je naveo, i strane direktne investicije koje su u prošloj dostigle blizu 800 miliona EUR.

“Nadam se da će u narednih nekoliko godina Crna Gora postati članica Evropske unije (EU). Evropske integracije znače uvođenje standarda u poslovanje, unaprjeđenje sistema obrazovanja i prisustvo na velikom tržištu, uz slobodan protok robe i kadra”, kazao je Golubović.

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, saopštio je da je partnerstvo dvije institucije višedecenijsko.

“Ekonomski fakultet mora da uradi sve kako bi njegovi studenti sjutra bili spremni za biznis. Moramo da vas ohrabrimo, ali ne previše, jer ne smijemo da vam damo čelična krila kojima ne možete da letite. Zato je potrebno da imamo snažno partnerstvo sa institucijama kakva je PKCG”, kazao je Milović.

Predavanje je organizovano u okviru manifestacije The Right Start, uvertire za ljetnji semestar na Ekonomskom fakultetu.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...