fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa poslanike pripremili prikaz ovogodišnjeg budžeta

Za poslanike pripremili prikaz ovogodišnjeg budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Parlamentarna budžetska kancelarija je za potrebe poslanika pripremila prikaz Predloga zakona o budžetu za ovu godinu, u susret njegovom razmatranju na sjednici Skupštine.

„Dokument predstavlja sažeti prikaz ključnih elemenata državnog budžeta, promjene u odnosu na prošlu godinu, pregled najvažnijih trendova i trogodišnje projekcije budžetskih stavki, kroz tabelarnu i grafičku vizualizaciju podataka“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Shodno prikazu, budžet za ovu godinu planiran je u iznosu od 2,45 milijardi EUR, što je 4,91 odsto ili 126,69 miliona EUR manje u odnosu na planirani prošle godine, kada je rebalansom u junu utvrđen na iznos od 2,58 milijardi EUR.

foto: Skupština

„Cilj rada Parlamentarne budžetske kancelarije je da na jasan, koncizan, objektivan i kredibilan način, kroz stručnu podršku, ovakve i slične materijale učini dostupnim poslanicima, doprinese boljem razumijevanju budžeta, kao i kvalitetnijim raspravama“, navodi se u saopštenju.

Podrška kroz rad kancelarije omogućava poslanicima da značajnije učestvuju u budžetskom ciklusu.

„Po uzoru na praksu najrazvijenijih parlamenata, Skupština u svom sastavu ima na raspolaganju jedinicu koja pruža podršku poslanicima kroz izradu analizičko-informativnih materijala, koji se odnose na ključna budžetska dokumenta i zakone sa značajnim fiskalnim uticajem“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...