fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa poreze i doprinose duguju oko 30,3 miliona

Za poreze i doprinose duguju oko 30,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Po osnovu poreza i poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, šest kompanija u Crnoj Gori, u kojima je država većinski vlasnik, duguje oko 30,3 miliona EUR, pokazala je poslednja Crna lista poreskih dužnika, objavljena za oktobar.

Najveći dužnik po pitanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih je Montenegro Airlines (MA) sa dugom od 14,4 miliona EUR. Za njim slijede željezničke kompanije – Željeznički prevoz (ŽPCG) sa pet miliona EUR duga, Održavanje željezničkih voznih sredstava sa 2,9 miliona i Željeznička infrastruktura (ŽICG) sa 848,78 hiljada EUR, piše Dan.

Među najvećim dužnicima je i Rudnik uglja iz Pljevalja, koji duguje 2,6 miliona EUR za poreze i doprinose na lična primanja, ali ima i poreski dug od 1,38 miliona evidentiran na spisku 200 najvećih aktivnih poreskih dužnika.

I kompanija Plantaže godinama ne može da riješi dugovanja prema državi. Na poslednjoj Crnoj listi poreskih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, Plantaže su dugovale oko 2,8 miliona EUR.

Predstavnik nikšićke partije Alternativa Crna Gora, Vesko Pejak, kazao je da se na poreske dugove državnih kompanija gledalo sa odobravanjem, jer su to bili generatori zapošljavanja.

„Sad u većini tih kompanija imamo manjak stručnih osoba, a višak radnika od 30 do 50 odsto. To znači da bi sve te kompanije, ako se oduzmu dugovanja samo za poreze, bile profitabilne. Čak bi punile budžet značajnim sredstvima, država bi imala novca i za socijalna davanja, veće penzije i infrastrukturne projekte“, rekao je Pejak.

On smatra da je za to kriv bivši direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, koji treba da objasni zašto je poreski dug nekih preduzeća toliki.

Najčitanije