fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa godinu dodijeljeno 109 rješenja o ekonomskom državljanstvu

Za godinu dodijeljeno 109 rješenja o ekonomskom državljanstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomsko državljanstvo Crne Gore od prošlog do jula ove godine dobilo je 109 stranih državljana, pokazao je najnoviji radni dokument Evropske komisije (EK).

“Zlatni pasoš” ili projekat sticanja crnogorskog državljanstva na osnovu novčanog ulaganja u razvojne projekte realizuje se od januara 2019. godine. Uvela ga je prethodna vlada, Duška Markovića, na period od tri godine, a nova Zdravka Krivokapića najavila da će ga ukinuti naredne.

“Što se tiče državljanstva putem ulaganja, izdato je ukupno 109 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo za 37 podnosilaca zahtjeva i 72 člana porodice”, piše u dokumentu EK, prenosi portal Pobjede.

Najviše državljanstva izdato je investitorima iz Rusije 31, dok je kineskim izdato 28 rješenja.

Ukupno 12 investitora iz Pakistana dobilo je crnogorski „zlatni pasoš“, deset iz Libana, a devet iz Egipta.

U dokumentu se navodi da je petoro turkmenistanskih biznismena dobilo ekonomsko državljanstvo, četvoro iz Saudijske Arabije, troje iz Bjelorusije i Hong Konga, a dvoje iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Crnogorske papire je dobio i po jedan biznismen iz Irana i Kazahstana.

Iz Vlade je ranije saopšteno da su ekonomsko državljanstvo Crne Gore do 21. juna tražila 693 stranca.

Za crnogorski ekonomski pasoš najviše je zainteresovanih državljana Rusije 284, Kine 143, SAD-a 50 i Libana 41.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kazao je da se program dodjeljivanja ekonomskog državljanstva neće produžavati.

“Taj program može usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU”, kazao je Milatović krajem maja u crnogorskom parlamentu i dodao da on nema spisak osoba koje su do sada dobile ekonomsko državljanstvo.

Dok traje trogodišnji projekat prethodne Vlade, stranci zainteresovani za crnogorski ekonomski pasoš uz zahtjev treba da dostave potvrde o uplati 15 hiljada EUR za aplikanta i po deset hiljada za najviše četiri člana porodice, a za svakog sljedećeg još 50 hiljada.

Uz to, stranac je dužan da podnese dokaz da je agent za međunarodnu ocjenu podobnosti dao pozitivno mišljenje i dokaz o porijeklu novca koji je namijenjen za ulaganje u Crnu Goru.

Da bi dobili crnogorsko ekonomsko državljanstvo aplikanti su dužni da uplate Vladi još 100 hiljada EUR po zahtjevu i najmanje 450 hiljada EUR u neki od projekata u Podgorici ili primorju.

Ukoliko su u pitanju razvojni projekti u nerazvijenom sjeveru Crne Gore, ulaganje je 250 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije