fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa deset godina prenijeto 68,17 hiljada telefonskih brojeva

Za deset godina prenijeto 68,17 hiljada telefonskih brojeva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je za deset godina, od kada se pruža usluga prenosivosti brojeva, ukupno prenijeto njih 68,17 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su podsjetili da su operatori u Crnoj Gori uslugu prenosivosti brojeva počeli da pružaju 1. decembra 2011. godine.

„Od 68,17 hiljada prenesenih brojeva, 52,74 hiljade je preneseno u mobilnim mrežama, a 15,42 hiljade u fiksnim“, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Kako su precizirali, u mobilnim mrežama najviše brojeva je preneseno u M:tel mrežu, 24,85 hiljada ili 47 odsto.

„U mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma preneseno je 17,59 hiljada brojeva ili 33 odsto, dok je u mrežu Telenora preneseno 10,31 hiljada brojeva ili 20 odsto od ukupno prenesenih brojeva u mobilnim mrežama“, objasnili su iz EKIP-a.

Najviše brojeva u fiksnim mrežama je takođe preneseno u mrežu M:tela, 9,26 hiljada ili 60 odsto od ukupnog broja.

„U mrežu Telemacha preneseno je 3,93 hiljade brojeva ili 25 odsto, u mrežu Telenora 1,94 hiljade brojeva ili 13 odsto, dok je 285 brojeva preneseno u mrežu Crnogorskog Telekoma, što procentualno iznosi dva odsto od ukupno prenesenih brojeva u fiksnim mrežama“, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su podsjetili da je prenosivost broja usluga koja omogućava korisnicima fiksne i mobilne telefonije da zadrže svoj broj pri promjeni operatora.

Zahvaljujući navedenoj usluzi, korisnici mogu birati operatora koji pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu zahtijevanog kvaliteta i pri tome zadržati svoj broj.

Usluga prenosa brojeva postoji u svim zemljama Evropske unije (EU)i regiona i smatra se važnim mehanizmom podsticanja konkurencije na tržištu.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, kao i iz mobilne u mobilnu mrežu.

„Telefonski broj se prenosi u punom formatu, tako da, ako korisnik ima mobilni broj 067 123 456 i prenese ga u mrežu drugog operatora, korisnikov broj se ne mijenja, ostaje i dalje 067 123 456“, dodali su iz EKIP-a.

Kako se na osnovu broja više ne može odrediti kod kog operatora se nalazi broj, regulator je omogućio da se na web adresi prenosivost.ekip.me izvrši provjera.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa „starim“ operatorom.

Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja.

Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, korisniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva.

Korisnik će imati kratkotrajni prekid servisa na dan prenosa broja u periodu od 13 do 16 sati.

Korisnik može ponovo da prenese broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

„Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen ili je korisnik nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa, može podnijeti žalbu Agenciji“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije