fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZa četiri godine operatori uložili 330 miliona EUR

Za četiri godine operatori uložili 330 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski telekomunikacioni operatori investirali su u posljednje četiri godine više od 330 miliona EUR, kazao je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), Darko Grgurović.

On je u intervjuu Pobjedi najavio da postoji interesovanje stranih investitora naročito za trenutno slobodne radio-frekvencijske resurse.

„Od 2016. do 2018. godine prosječno je godišnje investirano 43 odsto ukupnih prihoda sektora. U članicama Evropske unije (EU) investicije se na godišnjem nivou kreću od 12 do 15 odsto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija“, kazao je Grgurović.

On je dodao da su prošle godine planirane investicije operatora od 33,7 miliona, a ove godine 25,5 miliona EUR.

Prema riječima Grgurovića, najveći operatori Crnogorski Telekom, Telenor, M:tel, Telemah i Radio-difuzni centar prošle godine nastavili su sa ulaganjem u razvoj mreža što je osnova i za razvoj i pružanje kvalitetnih elektronskih servisa.

On je dodao da su, koristeći pogodnosti pripadnosti velikim telekomunikacionim grupama, mobilni operatori u Crnoj Gori prepoznati kao regionalni lideri u primjeni novih tehnologija.

„Crna Gora se po stepenu pokrivenosti stanovništa signalom mobilnih mreža može porediti sa najrazvijenijim zemljama Evrope“, istakao je Grgurović.

On je naveo da je pokrivenost stanivništva GSM signalom 99 odsto, dok ukupna pokrivenost signalom UMTS i LTE mreža iznosi 97 do 98 odsto, što Crnu Goru svrstava u red zemalja sa izuzetno dobrom pokrivenošću.

„Uslugama fiksne telefonije zadovoljno je 76,4 odsto ispitanika, dok je stepen zadovoljstva cijenama usluga 62,8 odsto“, precizirao je Grgurović.

On je kazao da u prosjeku EKIP-u korisnici podnesu 50 žalbi mjesečno.

„Imajući u vidu broj korisnika i osnove po kojima mogu da podnesu žalbu, cijenimo da je to izuzetno mali broj žalbi i da su prava i interesi elektronskih komunikacionih usluga zaštićeni“, rekao je Grgurović.

On je ocijenio da je domaće tržište elektronskih komunikacija stabilno i dugoročno predvidljivo, što su i zahtjevi investitora.

Grgurović je naveo da su prošle godine imali sastanke sa investitorima zainteresovanim za ulazak na naše tržište.

Kako je kazao, ispitivali su sigurnost tržišta, funkcionalnost bankarskog sektora i platnih transakcija u zemlji i inostranstvu, regulatorni okvir tržišta rada i saobraćajnu povezanost.

„Zadovoljni su preliminarnim stanjem i nastaviće dalje aktivnosti u vezi sa započinjanjem konkretnih ulaganja radi pružanja elektronskih komunikacionih usluga i izgradnje mreža, kao i raznih servisa poput video nadzora, raznih senzorskih mreža i pametnih gradova, čak i mogućeg otvaranja pojedinih proizvodnih fabričkih postojenja“, kazao je Grgurović.

On je naveo da su potencijalni investitori naročito zainteresovani za trenutno slobodne radio-frekvencijske resurse i one koje će biti predmet dodjele u narednim godinama.

„O eventualnom ulasku novog operatora koji će donijeti novu vrijednost na naše tržište možemo razmišljati u nekom srednjoročnom periodu od dvije do četiri godine“, naveo je Grgurović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...