fbpx

Wall Street porastao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u petak S&P 500 i Dow Jones indeks skočili više od jedan odsto, jer su ulagače ohrabrile poruke o napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones skočio je 443 boda ili 1,74 odsto, na 25.883 boda, dok je S&P 500 porastao 1,09 odsto, na 2775 poena, a Nasdaq indeks 0,61 odsto, na 7472 boda, prenosi SEEbiz.

U svih 11 najvažnijih sektora cijene dionica su porasle, a među najvećim dobitnicima bio je industrijski sektor, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja.

Iako su svjetska tržišta kapitala poslijepodne bila zapljusnuta optimizmom u vezi sa pozitivnim ishodom američko-kineskih trgovinskih pregovora, oni još nijesu dali konkretan dogovor. Zato je najavljeno da će se nastaviti naredne sedmice u Vašingtonu.

Prethodno, kineska agencija Xinhua je izvijestila da su Kina i SAD postigle okvirnu saglasnost o pojedinim ključnim pitanjima tokom trgovinskih pregovora u Pekingu, na kojima su predstavnici dvije zemlje razgovarali o temama kao što su transfer tehnologije i zaštita intelektualnog vlasništva.

Uprkos napretku u pregovorima, na tržištu nije vladala euforija, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 7,07 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 7,43 milijarde.

Suzdržanost ulagača je posljedica zabrinutosti da bi usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija moglo negativno da utiče na zarade kompanija.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izvještaje je objavilo oko 80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromjesečju iznositi 16,2 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Najčitanije