fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao peti dan zaredom

Wall Street pao peti dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi pali peti trgovinski dan zaredom, pri čemu je Dow Jones zaronio u područje “medvjeda”, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke gurnuti ekonomiju u recesiju.

Dow Jones skliznuo je 1,11 odsto na 29.260 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,03 odsto na 3.655 poena, a Nasdaq indeks 0,6 odsto na 10.802 boda.

Nakon što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje “medvjeda”, 20 odsto ispod svoje rekordne vrijednosti, u ponedjeljak im se u tom području pridružio i Dow Jones, prenosi Hrportfolio.

Pad tih indeksa pet dana zaredom posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) gurnuti ekonomiju u recesiju.

Fed je prošle sedmice već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 procentnih poena, u rasponu od tri do 3,25 odsto, što je njihova najviša vrijednost od 2008. godine.

Čelnici Feda poručili su da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših vrijednosti u više od 40 godina.

No, Fed-ovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na planiranih dva odsto potrajaće godinama, usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost.

Stoga se ulagači plaše da će do sada najagresivnije povećanje kamata Fed-a u istoriji gurnuti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički je američka privreda već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja pala na kvartalnom nivou, no za sada je ta recesija plitka.

Na tržištu se ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.020 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 odsto na 12.227 poena, a pariski CAC 0,24 odsto na 5.769 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije