fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeVlasnicima mHE 1,7 miliona od podsticaja

Vlasnicima mHE 1,7 miliona od podsticaja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) je od početka godine do kraja maja, po osnovu podsticaja za obnovljive izvore energije, isplaćeno 1,7 miliona EUR, saopšteno je iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Prema podacima, u prvih pet mjeseci najviše je prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, kojoj je za tarife preko računa za struju ukupno isplaćeno 740,06 hiljada EUR. Ona u svom vlasništvu ima elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš i Šekular.

Najviše struje u maju je proizvela mHE Bistrica od čijeg rada je Hidroenergija Montenegro prihodovala 93,2 hljade EUR.

“Firmi Kronor iz Podgorice je za mHE Jara i Babino polje od januara do kraja maja isplaćeno 431,91 hiljada EUR”, rekli su iz COTEE Dnevnim novinama.

Slijedi podgorička firma Hidrobistrica kojoj je za mini centralu Bistrica-Majstorovina od početka godine isplaćeno 195,55 hiljada EUR, od čega najviše u maju, ukupno 71,16 hiljada EUR.

Igma Energy-ju, koji hidroenergetske objekte Bradavac i Piševska rijeka ima na vodotocima u Andrijevici, isplaćena je naknada u iznosu od 171,54 hiljade EUR, dok je kompanija Nord Energy, za struju proizvdenu iz mHE Šeremt, ostvarila 91,29 hiljada EUR prihoda.

Od podsticaja na računima za električnu energiju najmanje je zaradila firma Sinergy, ukupno 79,63 hiljade EUR, koja u vlasništvu ima mHE Vrelo.

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE1) ukinuta je 1. juna zbog čega će, kako su najavili predstavnici Ministarstva ekonomije, računi za utrošenu energiju biti niži od 1,5 do pet odsto.

Najčitanije