fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu

Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu, koji će doprinijeti ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa i elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Ona je kazala da će zakon, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, donijeti uštede zbog smanjenja korišćenja papirnih dokumenata.

Srzentić je objasnila da se zakonom realizuje dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenta, stvorili uslovi za njegovu širu primjenu.

“Inkluzivnim procesom obavljenih javnih konsultacija tokom javne rasprave, neposrednom komunikacijom sa svim zainteresovanim subjektima, dostavljenim primjedbama i sugestijama na Nacrt zakona, ovaj propis dobio je koncept novog Predloga zakona o elektronskom dokumentu. Cilj donošenja ovog propisa je unapređenje poslovnog ambijenta, olakšan razvoj usluga elektronske uprave, kao i efikasnije postupanje pravnih i fizičkih lica i nadležnih organa”, rekla je Srzentić.

Ona je navela da su novine šira primjena od postojećeg zakona, u smislu primjene zakona i na lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, prepoznavanje digitalizovanog dokumenta koji se izjednačava sa elektronskim dokumentom, propisivanje uslova za pravnu valjanost digitalizovanog dokumenta, uvođenje elektronskog pečata, propisivanje načina dostavljanja elektronskih dokumenata između nadležnih organa i stranaka.

“Takođe, prevaziđena je barijera koja se odnosila na neprihvatanje elektronskog dokumenta od institucija, tako da se više ne zahtijeva izričito i slobodno izražena volja o prihvatanju upotrebe elektronskog dokumenta, koja je kod institucija davala prostor za neprihvatanje elektronskog dokumenta”, kazala je Srzentić.

Zakon, kako je rekla, donosi i određene uštede zbog smanjenja korišćenja papirnog dokumenata.

“Ukoliko bi javno-pravni organi u postupcima koje vode prešli na upotrebu elektronskog dokumenta ostvarili bi znatnu uštedu u iznosu od 73,25 hiljada EUR. Takođe, na primjeru potrošnje kancelarijskog materijala, goriva, na poslovima u arhivi, u 17 institucija ušteda je od oko 107 hiljada EUR na godišnjem nivou, ukoliko bi se koristio elektronski dokument. Dok pri registraciji preduzeća, kojih je u prošloj godini registrovano 4,53 hiljade, ako bi koristili samo elektronski dokument, ušteda u papiru je oko 226,45 hiljada EUR, a kada se uzme i broj koraka u administraciji koje treba odraditi i čekanje u redovima, ušteda bi bila oko 448,37 hiljada EUR ”, rekla je Srzentić.

Ona je objasnila da se Zakon primjenjuje u pravnom prometu, upravnim, sudskim i drugim postupcima, kod privrednih društava, preduzetnika, nezavisnih i regulatornih tijela i drugih pravnih i fizičkih lica državnih organa, organa državne uprave, državnih agencija, državnih fondova i drugih nosilaca javnih ovlašćenja, organa lokalne samouprave, organa lokalne uprave, posebnih i javnih službi u smislu zakona kojim se uređuje lokalna samouprava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...