fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada se zadužuje pet miliona EUR za kapitalne projekte

Vlada se zadužuje pet miliona EUR za kapitalne projekte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila informaciju o dugoročnom zaduživanju u cilju realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova i zadužila Ministarstvo finansija da za te potrebe zaduži pet miliona EUR.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću su objasnili da je Zakonom o budžetu za ovu godinu planirano da se izvršna vlast može kreditno zadužiti za potrebe realizacije kapitalnih projekata, za koji će se kreditor utvrditi tokom godine.

„Vlada je dala saglasnost da se Ministarstvo finansija za ove potrebe zaduži u iznosu od pet miliona EUR i prihvatila Nacrt ugovora o kreditu u tom iznosu između Vlade, odnosno Ministarstva finansija i Komercijalne banke“, navodi se u saopštenju.

U Informaciji se navodi da su u toku pregovori Ministarstva finansija i domaćih komercijalnih banaka, u pogledu dobijanja konačnih uslova i ponuda, za obezbjeđivanje ostatka potrebnih sredstava do ukupnog iznosa od 40 miliona EUR, prema specifikaciji projekata obuhvaćenih Zakonom o budžetu.

Vlada je usvojila i Informaciju o nastavku realizacije programa Stop sivoj ekonomiji u ovoj godini, čiji učesnici će biti 210 nezaposlenih iz evidencije Zavoda za zapošljavanja (ZZZ), koji će programske aktivnosti sprovoditi sedam mjeseci.

Nosilac programa je, kako je objašnjeno, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, odnosno ZZZ, a realizovaće se u saradnji sa Poreskom (PU) i upravama za inspekcijske poslove, policije i carina, kao i Ministarstvom saobraćaja i pomorstva.

„Programske aktivnosti usmjerene su na osposobljavnje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenicima PU, uprava za inspekcijske poslove, policije i carina i organizacionih jedinica koje se bave inspekcijskim nadzorom u okviru Ministarstva saobraćaja, na aktivnostima suzbijanja sive ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade je objašnjeno da će se zapošljavanje učesnika, kao i prethodnih godina, sprovesti posredstvom agencije za privremeno ustupanje zaposlenih.

„Uključivanjem mladih u tržište rada kroz jačanje mjera aktivne politike zapošljavanja ostvaruje se i jačanje institucionalnih kapaciteta i ljudskih resursa u organima državne uprave nadležnim za inspekcijski nadzor“, kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila i predlog za kandidovanje projekta na listu razvojnih u oblasti turizma i u nju uvrstila gradnju kondo hotela K16 Kolašin, koja bi trebalo da počne 1. juna.

U predlogu se navodi da je u Kolašinu planirana gradnja hotela kategorije četiri zvjezdice, sa 116 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti od skoro šest miliona EUR. Namjera investitora je da u okviru kondo hotela otvori 58 novih radnih mjesta.

„Kako je u pitanju izgradnja hotela K16, koji predstavlja segment ukupnih kapaciteta iz ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta planinskog centra Kolašin 1600, investitor će ovu fazu investicije finansirati iz sopstvenih sredstava“, navodi se u saopštenju.

U biznis planu je navedeno da je u pitanju greenfield investicija. Početak gradnje predviđen za 1. jun, a realizacija će trajati 28 mjeseci.

„Uvrštavanjem projekta na listu razvojnih u oblasti turizma će omogućiti da se dio smještajnih jedinica ponudi na tržištu i u okviru posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Vlada je prihvatila i predlog za davanje u zakup nepokretnosti koje se nalaze na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Podgorici i na lokaciji Veliki Štuoc na Žabljaku.

„Imajući u vidu da su raniji ugovori o zakupu tih nepokretnosti, zaključeni sa kompanijama Montenegro Airlines i Crnogorski Telekom, istekli prošle godine, te da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nemaju potrebu za njihovim korišćenjem, Vlada je dala saglasnost da se nepokretnosti daju u zakup prikupljanjem ponuda“, objašnjeno je iz Vlade.

Ministarstvo odbrane zaduženo je da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, formira komisiju koja će odrediti početnu cijenu i sprovesti postupak davanja u zakup tih nepokretnosti.

Vlada je donijela i odluku o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti Opštini Šavnik radi uređenja platoa kanjona Nevidio. Projekat podrazumijeva unapređenje turističke i komunalne infrastrukture, što će doprinijeti obogaćivanju ponude za sve veći broj posjetilaca tog predjela.

Vlada je usvojila izvještaj o poslovanju Naučno-tehnološkog parka u periodu od 20. septembra do kraja decembar prošle godine, sa finansijskim izvještajima.

„U fokusu rada NTP je kreiranje tehnološkog razvojnog centra koji će različitim programima i aktivnostima pružati adekvatnu podršku unapređenju inovaciono-preduzetničkog ekosistema Crne Gore, što treba da doprinese bržem ekonomskom razvoju“, navodi se u saopštenju.

Usvojen je i izvještaj o poslovanju Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis za prošlu godinu, sa finansijskim izvještajima.

Tehnopolis je na kraju prošle godine u svom biznis inkubatoru imao ukupno 26 stanara koji dobijaju različite stepene podrške za razvoj svojih poslovnih ideja.

„U izvještajnom periodu djelatnost Tehnopolisa je, između ostalog, bila usmjerena na kontinuirano pružanje podrške razvoju poslovanja stanara i prijem novih, animiranje i privlačenje mladih i kreativnih ljudi sa inovativnim idejama za uključivan biznis inkubator, promovisanje preduzetničke i inovavione kulture, umrežavanje sa respektabilnim domaćim i stranim partnerima i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa, poboljšanje finansijske održivosti putem apliciranja za međunarodne projekte i realizacijom programskih aktivnosti u svom objektu“, kazali su iz Vlade.

Najčitanije