fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada protiv reprograma duga na 20 godina

Vlada protiv reprograma duga na 20 godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ne podržava predlog izmjena i dopuna Zakona o reprogramu poreskog potraživanja koji su Skupštini dostavile poslanice vladajuće većine, kojim je predloženo da poreski dužnici plaćaju dug 240 mjeseci, odnosno 20 godina, umjesto kako je Vlada predložila 60 rata.

Predlog izmjena i dopuna Zakona dostavile su poslanice iz Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP), Jelena Božović, Milosava Paunović i Jovanka Bogavac, piše Dan.

Skupština je na predlog Vlade zakon usvojila krajem decembra, dok su Božović, Paunović i Bogavac izmjene predložile početkom februara. Takođe su predložile da dužnici ne plaćaju prije reprograma jednokratnu naknadu od deset odsto ukupnog poreskog duga.

“Prihvatanje predloženog rješenja za odlaganje plaćanja dospjelih a neizmirenih poreskih obaveza na 240 mjesečnih rata imalo bi negativan uticaj na prihodnu stranu budžeta Crne Gore, čiji se obim ne može utvrditi bez detaljne analize, a što nije u skladu sa Fiskalnom strategijom Crne Gore”, navodi se u mišljenju Vlade.

Takođe, kako se dodaje, takvo rješenje dovelo bi u nepovoljan položaj druge poreske obveznike koji i pored poteškoća u poslovanju sa kojima se suočavaju usljed negativnih efekata izazvanih epidemijom, redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

One su predlog izmjena podnijele jer su javne ustanove i privredna društva, čiji su osnivači lokalne samouprave, izrazili zabrinutost za nastavak redovnog poslovanja zbog okolnosti nastalih usvajanjem zakona iz paketa reformi Evropa sad. Pojasnile su da društva koja obavljaju najveći dio javnih poslova imaju i najveći broj zaposlenih sa minimalnim zaradama.

Vlada je u mišljenju ukazala da je prilikom izrade zakona izvršena analiza podataka o nastalom poreskom dugu, mjerama za njegovu naplatu, načinu preduzimanja mjera za njegovo smanjivanje, kao i analiza ekonomske snage poreskih obveznika i izvora za naplatu poreskog duga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije