fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada od brazilske banke BNDS otkupljuje Čarlija

Vlada od brazilske banke BNDS otkupljuje Čarlija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država je odlučila da od brazilske banke BNDS otkupi avion Embraer E195 (4O-AOC), popularno nazvan Čarli, koji je bio dio flote nekadašnje nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines (MA), potvrđeno je Vijestima iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Iz MKI, kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić, su poručili da je, nakon što je krajem prošle godine Air Montenegro odustao od kupovine Čarlija zbog nedostatka novca, Ministarstvo od menadžmenta nacionalne avio-kompanije tražilo da se decidno izjasni o tome da li su spremni da avion prihvate kao dio svoje flote i pod kojim komercijalnim uslovima, za slučaj da se država odluči za kupovinu.

”Kupovina tog aviona treba da bude zajednička aktivnost MKI i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, čiji su predstavnici već obavljali razgovore sa brazilskom bankom BNDS, koja je faktički vlasnik aviona. Ono što je MKI preduzelo i na čemu je insistiralo je da se obezbijedi osiguranje od Ground risk toga aviona, bez obzira što nije bio u vlasništvu Air Montenegra i taj avion je i dalje osiguran”, rekli su Vijestima iz tog Vladinog resora.

Iz MKI nijesu konkretno odgovorili koliko će kupovina Čarlija, koji je od 26. decembra 2020. godine prizemljen na aerodromu Podgorica, koštati državni budžet i ko će platiti visoke troškove vraćenje aviona u plovidbeno stanje.

Air Montenegro je u junu prošle godine od Vlade dobio zeleno svjetlo da od brazilske banke otkupi Čarlija za 5,3 miliona USD u tri jednake godišnje rate počevši od ove godine.

Ispostavilo se da u avion treba uložiti dodatno više od osam miliona USD da bi on bio vraćen u plovidbeno stanje, zbog čega je Air Montenegro Vladu sredinom decembra prošle godine, obavijestio da odustaje od kupovine, jer nema novca u osnivačkom kapitalu koji je država unijela u kompaniju.

Da bi Čarli ponovno poletio treba obezbijediti dva nova ili reparirana motora tipa General Electric GE CF34-10E.

Čarli je treći najmlađi avion iz nekadašnje flote MA proizveden 2010. godine, dok su druga dva aviona, Alfa iz 2008. i Bravo iz 2009, otkupljeni za Air Montenegro od kompanije GECAS koja ih je godinama iznajmljivala MA u operativni lizing.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije