fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada nije razmatrala privatizaciju Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

Vlada nije razmatrala privatizaciju Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada do sada nije razmatrala opciju moguće prodaje paketa akcija u hotelsko-turističkim preduzećima Sveti Stefan hoteli i Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Srpski biznismen Miodrag Kostić je kupovinom na berzi ove sedmice uvećao vlasnički udio u te dvije kompanije na 30 odsto, kako bi, kako je saopšteno Pobjedi, iskoristio zakonsku mogućnost da ih preuzme.

Vlasnik 58 odsto akcija u obje firme su Vlada i državni fondovi. Sveti Stefan hoteli su formirani izdvajanjem iz HG Budvanska rivijera kako hoteli Sveti Stefan i Miločer ne bi išli u privatizaciju sa ostatkom firme. Ta dva hotela su u dugoročnom zakupu kompanije Adriatic properties.

Iz Ministarstva su naveli da je prije donošenja bilo kakve odluke neophodno preduzeti niz pripremnih aktivnosti.

“Prije svega, odraditi detaljnu analizu koja će sadržati sve argumente za i protiv eventualne prodaje. O ovom pitanju potrebno je uspostaviti dijalog i donijeti odluku zajedno sa svim relevantnim institucijama koje posjeduju akcije pomenute hotelske grupacije”, rekli su iz Ministarstva.

Iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili na pitanje Pobjede da li će nakon što MKG Properties objavi obavezne odluke o preuzimanju akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, prodati svoje akcije u tim preduzećima Kostiću.

Kostić je na Montenegroberzi u utorak prebacio sve akcije koje je njegova poslovna grupa imala na firmu MKG Properties, a do 30 odsto vlasništva u obje turističke kompanije došao je otkupom 3,2 odsto kapitala u Budvanskoj rivijeri i 1,5 odsto u Sveti Stefan hotelima od srpskog biznismena Davora Milićevića, odnosno njegovog holdinga Preston.

Cjelokupna transakcija iznosila je ukupno 24,3 miliona EUR.

Kostić je u dva navrata kupovao akcije Budvanske rivijere od Strateksa. Najprije je 2016. godine njegova AIK banka kupila 15,2 odsto akcija za šest miliona EUR, odnosno pet EUR po akciji. Potom su u maju prošle godine kupili 13,5 odsto akcija Budvanske rivijere za osam miliona EUR, što znači da su akcije trgovane po 6,4 EUR, a prilikom posljednje trgovine u utorak cijena im je porasla deset odsto.

Preduzeće Sveti Stefan hoteli osnovano je u avgustu 2019. godine, a preslikana je vlasnička struktura iz Budvanske rivijere.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...