fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada: Neosnovan zahtjev Adriatic Propertiesa sudu

Vlada: Neosnovan zahtjev Adriatic Propertiesa sudu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Adriatic Properties je, preko advokata Nikole Martinovića, predala Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere koja nema opravdanje, jer su država i mještani pokazali spremnost za kompromise i izlazak iz situacije, saopštili su iz Vlade.

Iz Vlade su Danu kazali da je Adriatic Properties predao Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere, kojom se državi zabranjuje da preduzima radnje koje mogu nanijeti štetu toj kompaniji, kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

“Suprotno navodima iz predložene privremene mjere, država je, preko Vlade, preduzela sve radnje da se predmetni ugovor o zakupu, koji su zaključili predstavnici ranije vlasti, održi u interesu daljeg razvoja turizma”, saopštili su iz izvršne vlasti.

U tom pravcu su na adresu kompanije Adriatic Properties dostavili pisane garancije, prvo Ministarstva ekonomskog razvoja, a zatim premijera, da će obaveze Vlade koje proizilaze iz ugovora o zakupu biti u cjelosti ispoštovane.

“Garancije podrazumijevaju mirno i neometano uživanje i držanje imovine bez prekida i ometanja zakupodavca ili bilo kojeg trećeg lica, shodno obavezama iz ugovora, ali i važećem zakonodavstvu Crne Gore. Razlozi navedeni u predlogu za donošenje privremene mjere se odnose na izolovani incident, koji nije povezan sa zakupodavcem i koji je i sam Adriatic Properties okarakterisao kao višu silu”, rekli su iz Vlade.

Tim povodom je, preme njihovim riječima, ostvaren dijalog sa zakupcem i održano više sastanaka ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića, sa predstavnicima Adriatic Propertiesa, te upućen poziv da se hoteli otvore u najskorijem roku, na obostrani interes.

“Međutim, sada postaje jasno da zakupac nije ni imao takve namjere”, poručili su iz Vlade.

Oni su podsjetili da se u obraćanjima Adriatic propertiesa i Amana insistiralo na garancijama koje se tiču privatne upotrebe javnog puta koji povezuje ostrvo sa obalom i šetališta uz Kraljičinu plažu, a nijesu obuhvaćene ugovorom o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

“Sada postaje jasno da su namjere zakupca u prethodnom periodu bile usmjerene na pokušaj stvaranja privida da mu se uskraćuju određena prava, što nije slučaj”, naveli su iz Vlade i dodali da se zbog toga mjesecima bezrazložno odlaže otvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer i prolongira dijalog.

Iz Vlade su kazali da je na nedavno održanoj sjednici Skupštine akcionara Sveti Stefan hotela, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ivana Đurović, podržala predlog zaključka na zaštiti prava i obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer.

“S obzirom na ostvareni progres u dijalogu između zakupodavca i zakupca, za Vladu su iznenađujući motivi podnošenja predloga za donošenje privremene mjere, kao i navedeni razlozi, za koje smatramo da nemaju zakonskog u temeljenja o čemu ćemo se izjasniti u odgovoru na predlog”, saopštili su predstavnici Vlade.

Oni tvrde da optužbe, kojima se pokušava predstaviti da je izolovani incident podstaknut od predstavnika Vlade, nijesu potkrijepljene bilo kavim dokazima, niti mogu biti, imajući u vidu da su Vlada, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Sveti Stefan hoteli preduzeli sve faktičke i pravne radnje u cilju zaštite zakona i ugovorenih prava i obaveza.

“Analizom cjelokupne pravne situacije moguće je izvesti samo jedan zaključak, a to je da je reakcija pojedinih mještana Pržna i Svetog Stefana isprovocirana isključivo protivzakonitim postupanjem zakupca u prethodnom periodu, o čemu će dokazi biti prezentirani sudu”, naveli su iz Vlade.

Oni su dodali da je jasno da sud nema osnova da usvoji predlog za određivanje privremene mjere, jer se radi o izolovanom incidentu koji se ni na koji način ne može dovesti u vezu sa postupcima Vlade.

“Dodatno, nijesu se stekli odlučujući razlozi da se uopšte takva mjera zatraži. Uvažavajući značaj koji strani investitori imaju za ovu državu, nažalost u ovom slučaju privatni interesi investitora nijesu u saglasnosti ni sa javnim, ni sa osnovnim principima vladavine prava. Pitamo se da li Adriatic Properties takvim potezima traži izlaz? Nadamo se da taj izlaz neće biti crnogorsko pravosuđe”, rekli su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...