fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada neće spašavati Adria Airways od stečaja

Vlada neće spašavati Adria Airways od stečaja

Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Vlada Slovenije poručila je da neće spašavati avio-kompaniju Adria Airways od mogućeg stečaja, koji je sve izgledniji s obzirom na poslovne probleme i proceduru tokom koje bi taj prevoznik mogao ostati bez licence državne Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Ministarstvo za infrastrukturu, koje vodi bivša premijerka Alenka Bratušek, saopštilo je da nema instrumente za pomoć kompaniji Adria Airways, koju je država 2016. godine prodala fondu 4K Invest iz Minhena, koji je obećao da će sanirati slovenačkog nacionalnog avio-prevoznika.

“Žao nam je zbog situacije u kojoj se našao avio-prevoznik, a naša glavna briga je osigurati maksimalnu sigurnost njenih letova. Za djelatnost avio-prometa važe strogi propisi evropske regulative, a država može sufinansirati letove samo u slučaju da tržište ne funkcionira”, naveli su iz Ministarstva.

U slovenačkim medijima se spominje i mogućnost da Slovenija nakon eventualnog stečaja pokrene neke avio-linije kao “javnu službu” i da ih subvencionira, a do čega bi moglo doći samo nakon stečaja sadašnje avio-kompanije.

No, i u tom slučaju dozvolu za to morala bi dati Evropska komisija (EK), a u Vladi upozoravaju da je do dugotrajan i neizvjestan postupak.

Iz Adria Airwaysa u petak su saopštili da se kompanija suočava sa “zahtjevnim poslovnim prilikama” i da intenzivno traži rješenja za stabilnije poslovanje.

Nacionalna agencija za civilno vazduhoplovstvo nedavno je potvrdila da vodi postupak u kojem će odlučiti hoće li Adria zadržati licencu koja joj omogućava operativne letove.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...