fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu

Vlada da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada mora da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu, jer trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih euroobveznica, nastala usljed nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Exim banci, saopštio je direktor sektora finansijskih tržišta u Hipotekarnoj banci, Gojko Maksimović.

“Predstavnici Vlade moraju da znaju težinu koje izgovorene riječi imaju kod investitora i kakve posljedice ostavljaju na međunarodnom tržištu”, napisao je Maksimović na svom Linkedin profilu.

On je rekao i da su međunarodne crnogorske obveznice u trgovanju u srijedu doživjele najveći dnevni pad vrijednosti u istoriji.

“Cijena obveznica MONTENEGRO 2 ⅞ 12/16/27 pala je oko 2,4 odsto, dok je cijena obveznica MONTENEGRO 3,375 04/21/25 i MONTENEGRO 2.55 10/03/29 pala oko 2,3 odsto”, precizirao je Maksimović.

Trend pada cijena obveznica, kako je objasnio, krenuo je od početka sedmice nakon članka u Financial Times-u https://lnkd.in/dJa6UAx i odgovora Evropske unije (EU) o nemogućnosti preuzimanja kredita uzetog od kineske EXIM banke.

“Na kraju trgovanja u srijedu cijena obveznica MONTENEGRO 2 ⅞ 12/16/27 bila je na nivou od oko 92 odsto i nažalost predstavljaju državne obveznice sa najgorim performansama od početka godine, odnosno padom cijene od oko 6,4 odsto”, rekao je Maksimović.

On je naveo da je pad cijene obveznica nastavljen i danas.

Najčitanije