fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da preispita ugovor o istraživanju nafte

Vlada da preispita ugovor o istraživanju nafte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi trebalo da angažuje evropske eksperte i preispita ugovor o istraživanju nafte, umjesto da bez pogovora sprovodi poslove koje je zaključio bivši režim, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su pozvali Vladu i premijera Zdravka Krivokapića da po hitnom postupku obustavi sprovođenje ugovora sa off shore firmama koji je sklopio bivši režim, te da u saradnji sa EU angažuje nezavisne eksperte za analizu i procjenu tog posla.

“U suprotnom, promjena vlasti može značiti samo promjenu džepova u koje se sliva korist od korupcije, a ne iskreni raskid sa praksama prethodnog režima, koji je obećao Krivokapić i sve partije koje ga podržavaju”, smatraju u MANS-u.

Iz te NVO su kazali da su iznenađeni tvrdnjama ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, da je režim Mila Đukanovića sklopio pošten i zakonit ugovor o istraživanju nafte, te zaštitio javni interes, iako su svi drugi veliki poslovi sklapani uz korupciju.

“Revizija tog ugovora nije urađena, a javnost je nedavno saznala da su posao dobile firme registrovane samo za potrebe tog projekta, po receptu koji je korišten za privatizaciju Kombinata aluminijuma, ali i brojnih drugih kompanije koje je takvo “domaćinsko” postupanje otjeralo u stečaj ili bankrot”, navodi se u saopštenju.

U toj NVO su se pitali da li je Bojanić zaista tako naivan da vjeruje da se Demokratska partija socijalista (DPS) nije ugradila jedino u posao sa naftom ili ima neke druge razloge i motive da se tako snažno bori za nastavak sprovođenja tog sumnjivog ugovora bez ikakve prethodne provjere.

“Smatramo da je jedno pitanje da li Crna Gora treba da izloži riziku turistički sektor u pokušaju da nađe naftu, a sasvim drugo da li to nova Vlada treba da radi na način i pod uslovima koje je postavio DPS”, rekli su u MANS-u.

Oni su kazali da su vrlo zabrinuti činjenicom da Ministarstvo kapitalnih investicija koristi gotovo identične argumente u odbrani tog krajnje netransparentnog posla kao i prethodna vlast, za koju tvrdi da je iza sebe ostavila “sprženu zemlju”.

“Kontinuitet u odnosu na prethodne ministre, a posebno Branimira Gvozdenovića, Bojanić je pokazao i u odnosu prema nevladinom sektoru, ali i svim građanima primorja kojima i najmanji akcident sa naftom može ugroziti egzistenciju. I novi ministar je tvrdio da je ugovor sklopljen sa italijansko-ruskim konzorzijumom, kao i njegovi prethodnici, da bi se ispostavilo da su u pitanju off shore kompanije registrovane u Holandiji, koje nijesu ni učestvovale na tenderu”, rekli su iz MANS-a.

Istovremeno, kako su dodali, Bojanić i njegov kadar, koji su do prije neki mjesec bili na platnom spisku naftnih kompanija, tvrde da će te firme same sebe kontrolisati, jer Crna Gora ima samo jednog inspektora koji je za to zadužen.

“Međutim, ministar ne pominje da su čelnici jedne od tih kompanija optuženi u Italiji za korupciju, pokušaj nezakonitog uticaja na pravosuđe, prisluškivanje novinara i enormnu devastaciju životne sredine, dok se druga firma nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, navodi se u saopštenju.

U toj NVO su rekli da su izuzetno razočarani paušalnim konstatacijama iz tog Ministarstva o navodnim troškovima u slučaju raskida tog ugovora, koji nijesu zasnovani na bilo kakvim ozbiljnim analizama i procjenama, već su naduvavani preko noći od 30, 40 pa do 100 miliona EUR.

“Takve tvrdnje smo slušali i od prethodne vlasti, dok su građani kontinuirano plaćali cijenu njihove korupcije”, dodaje se u saopštenju.

Takvo postupanje Bojanića je, kako su kazali, krajnje simptomatično, kada se ima u vidu da je on konstatovao i da neće preispitivati korupciju u izgradnji autoputa čiji kilometar je najskuplji na svijetu, iako su iz tog posla tajkuni prošle vlasti izvukli preko pola milijarde EUR.

“On je, po ugledu na prethodnike, od dolaska na tu funkciju, zaključio da je taj posao transparentan, dok je iz opozicionih klupa tvrdio da je u pitanju omča o vratu građana zarad bogaćenja pojedinaca bliskih bivšoj vlasti. Jednako tako nas sada ubjeđuje da je i DPS-ov ugovor o nafti posao koji će pozlatiti Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije