fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada da odbaci ponudu za kupovinu akcija Instituta

Vlada da odbaci ponudu za kupovinu akcija Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratski front (DF) pozvao je Vladu da odbaci ponudu crnogorsko-češkog konzorcijuma za kupovinu državnih akcija u Institutu “Simo Milošević”, kao uvredljivo nisku i neprihvatljivu i na taj način zaštiti državne interese.

“Ponuda od deset miliona EUR za 56,48 odsto akcija Instituta se ne može drugačije okarakterisati već kao pokušaj neviđene pljačke države Crne Gore, u koju se vlasnik firme Vile Oliva, Žarko Rakčević, često zaklinje”, navodi se u saopštenju DF-a.

Iz DF-a su kazali da je i laiku lako zaključiti o kakvoj ponižavajućoj ponudi se radi, ako se zna da Institut u vlasništvu ima 86 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora, 1,6 hiljada kreveta i još 200 hiljada kvadratnih metara zemljišta “na pjenu od mora”.

“Ovaj pokušaj otimačine državne imovine postaje dodatno sumnjiv kada se zna da se kao savjetnik ili posrednik u čitavom poslu pojavljuje i sestra predsjednika države, Mila Đukanovića, Ana Đukanović”, tvrde iz DF-a.

Uključivanje Ane Đukanović u tu transakciju, kako tvrde, navodi na osnovanu sumnju da se kao tihi partneri u tom poslu pojavljuju i braća Đukanović.

“Politička pozadina transakcije se vidi i kroz odluku Vlade Srbije da, bez tendera i pribavljanja drugih ponuda, proda svoje akcije firmi Vile Oliva, po višestruko nižoj cijeni od realne tržišne vrijednosti. Imajući u vidu povezanost vlasnika preduzeća Vile Oliva sa vlasnicima Vijesti i njima bliskim nevladinim organizacijama (NVO), niko od ovih struktura javno ne reaguje, niti kritikuje ovaj sumnjivi posao i pokušaj pljačke državne imovine”, dodali su predstavnici DF-a.

Oni su naveli da čak ni Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ne pokazuje interes za tu transkaciju.

Iz DF su saopštili i da je firma Fidality Consulting iz Podgorice na svom blogu objavila detaljnu analizu ponude crnogorsko-češkog konzorcijuma iz koje se, kako tvrde, vidi da je ona višestruko niža od tržišne vrijednosti Instituta.

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i firma Vile Oliva. Ta crnogorska kompanija je krajem avgusta prošle godine kupila na Montenegroberzi blizu 26 odsto ili 99,19 hiljada srpskih državnih akcija Instituta za 2,8 miliona EUR.

Najčitanije