fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada će vjerovatno produžiti odluku o umanjenju akciza na gorivo

Vlada će vjerovatno produžiti odluku o umanjenju akciza na gorivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će vjerovatno produžiti važenje odluke o umanjenju iznosa akcize na gorivo ili preduzeti druge mjere, ukoliko dođe do najave novih skokova cijene nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, najavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

„Imajući u vidu da je ta odluka, koju smo donijeli u maju, sa rokom važenja do 5. jula, to znači da će Vlada, uzimajući u obzir ovaj posljednji period kada je formirana nova cijena, kao i to da se ona formira na svakih 14 dana, pratiti dešavanja i naravno preduzeti nove mjere ukoliko dođe do najave novih skokova cijene“, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

On je, govoreći o konkretnim mjerama koje se preduzimaju u cilju snižavanja cijena goriva, kazao da će vjerovatno razmišljati da produže važenje odluke, kao i da će razmisliti da li ima prostora da dodatno smanje akcizu.

„Zavisiće od daljih dešavanja u narednih mjesec na globalnom tržištu nafte i naftnih derivata, odnosno na način kako se formira cijena. Može se promijeniti i metodologija formiranja maloprodajne cijene“, rekao je Damjanović.

On je naveo da bi radikalne mjere bile ograničavanje cijena, imajući u vidu turističku sezonu i regionalni aspekt.

„Znači da se prave negdje i svojevrsni rizici, ali apsolutno će to biti na stolu kao opcija i druge opcije koje su isto moguće da bi se negdje, uslovno rečeno, spriječili budući naftni šokovi“, saopštio je Damjanović.

On je najavio da će se vrlo brzo razgovarati o tim mjerama, ali da su sada potpuno ubijeđeni da su one koje je ova Vlada uvela odmah nakon što je faktički formirana početkom maja, kako-tako spriječile ozbiljne probleme koje bi privreda i građani imali zbog kontinuirano velike cijene.

Vlada je na predlog Ministarstva finansija usvojila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, prvobitno 40 odsto, a onda i 50 odsto.

„To faktički znači da budžet već nekih mjesec ne prihoduje tih 27 ili 28 centi po litru. Imamo troškove budžeta, ali smo procijenili da je to bitno i građanima i privredi i da to negdje sprečava da ti šokovi baš onako ne ugroze i poslovanje privrede do kraja i naravno standard građana“, kazao je Damjanović.

Nakon posljednjeg poskupljenja goriva u utorak, litar eurosupera 98 iznosi 1,77 EUR, a eurodizela 1,78 EUR.

„Te cijene su nešto malo niže nego recimo u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, na nivou su Hrvatske koja je ograničila te cijene i nešto na nivou Srbije. Da nije bilo ovih mjera Vlade, u ovom trenutku bi cijena goriva bila preko dva EUR, što bi zaista bilo premnogo i naravno Vlada nije mogla da dopusti takav cjenovni šok“, objasnio je Damjanović.

On je rekao da je cijena, koja je i sada veoma visoka, značajno manja nego što bi bila da nema tih mjera.

„Nećemo dozvoliti da, bez obzira kakvi budu naftni šokovi u narednom periodu, ona ugrozi poslovanje privrede i životni standard građana“, poručio je Damjanović.

On je naveo da svi znaju uzrok tih šokova koji dolaze izvana, a Crna Gora, kao i države reigona, Evrope i svijeta trpe njihove posljedice.

„Cijena goriva raste na svjetskoj berzi, odnosno ona se po automatizmu prenosi na naše tržište i pogađa građane i privredu. Prosto, gorivo je ozbiljan input u najvećem broju roba, odnosno usluga i negdje smo na fonu da reagujemo proaktivno“, rekao je Damjanović.

On je kazao da se svi nadaju da će ova naftna kriza brzo da prođe.

„Čudili smo se, nema ni dvije godine, kada je u početku korone cijena nafte pala na nulu, pa se čak i doplaćivalo da bi se nafta čuvala kao naftne rezerve. Sada imamo obrnutu situaciju“, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, trpe svi, odnosno građani, pogotovo oni sa najnižim primanjima, zatim privreda jer gorivo nije luksuz, već nasušna potreba, država zbog umanjenja milionskih prihoda od akciza, kao i državna administracija, jer se i njoj povećavaju troškovi funkcionisanja.

„Dakle, zajednički smo u pokušaju da ovo pratimo, da regujemo kao što smo reagovali i da ne dozvolimo veće naftne šokove kako bismo relaksirali i privredu i građane“, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije