fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada će uspjeti da produži grejs period za otplatu kredita za auto-put

Vlada će uspjeti da produži grejs period za otplatu kredita za auto-put

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će izvjesno uspjeti da, u pregovorima sa izvođačem radova na prioritetnoj dionici auto-puta, produži grejs period za otplatu kredita Exim banke, koji ističe 21. jula, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

„Pratimo situaciju i u boljoj smo nego u decembru. Imamo jasne rokove završetka radova i raspoloživosti kredita Exim banke, a mislim da je izvjesno i da ćemo dobiti produženje grejs perioda za njegovu otplatu. Mislim da ćemo u ovoj godini uspjeti da završimo prioritetnu dionicu“, rekao je Bojanić u Skupštini.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske Crne Gore, Danila Šaranovića, u vezi roka gradnje prioritetne dionice i ukupnih troškova njene realizacije, podsjetio da 21. jula ističe grejs period za kredit i počinje njegova otplata, iako je evidentno da dionica od Smokovca do Mateševa do tada neće biti završena.

Bojanić je podsjetio da je realizacija prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, počela u maju 2015. godine, a da je prvobitni rok za završetak, u maju 2019. godine, produžen do septembra prošle.

On je objasnio da taj rok nije ispoštovan, kao i da su po dolasku zatekli dosta usporen rad na realizaciji prioritetne dionice. Izvođač radova, kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) tražila je produženje roka za završetak radova.

„Do sada je završeno oko 95 odsto radova, a nedavno su ugovorne strane definisale 30. novembar kao novi rok za završetak dionice. Prema procjenama izvođača radova moguće je očekivati da će radovi biti završeno do kraja godine“, rekao je Bojanić.

On je podsjetio da se gradnja prioritetne dionice finansira kreditom Exim banke, sa kojom je nova Vlada uspjela da produži rok raspoloživosti sredstava do kraja naredne godine.

Bojanić je kazao da je potpisan novi aneks ugovora, a da je Exim banka tražila da se radovi nastave.

„Imamo čvrsta uvjeravanja da će se izvođač držati novog roka i da će pojačati tempo rada, a mi ćemo kao Ministarstvo pratiti da to tako i bude“, rekao je Bojanić.

On je dodao da produženje roka za završetak radova ne znači odricanje naplate penala za kašnjenje i da će se oni naplaćivati od septembra prošle godine.

Bojanić je saopštio da ukupna ugovorena vrijednost svih radova na prioritetnoj dionici iznosi 867,98 miliona EUR, od čega je izvođaču za stvarno izvedene glavne radove isplaćeno 537,63 miliona, uz avans od 161,9 miliona EUR.

Izvođaču je za naknadne radove isplaćeno 31,37 miliona EUR, pored avansa od 11,32 miliona. Troškovi eksproprijacije su bili 23,6 miliona EUR, dok je za nadzor isplaćeno 17,1 milion.

„Koliki su stvarni troškovi znaćemo naknadno, po okončanju gradnje dionice“, zaključio je Bojanić.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...