fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada će sagledati situaciju u KAP-u i pokušati da nađe rješenje

Vlada će sagledati situaciju u KAP-u i pokušati da nađe rješenje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će danas na sjednici sagledati situaciju u Kombinatu aluminijuma (KAP) i pokušati da uradi sve kako bi fabrika opstala, saopštio je premijer Zdravko Krvokapić.

„Dovedeni smo u situaciju kada imamo nezahvalnu ulogu da pregovaramo sa privatnim sektorom koji je naučio vječito da ima pomoć. I u toj navici treba biti odmjeren. Nadam se da ćemo na današnjoj sjednici Vlade sagledati sve što možemo da pokušamo da uradimo da bi KAP i proizvodnja opstali“, rekao je Krivokapić novinarima na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciju koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Vlasnik kompanije Uniprom Nikšić, Veselin Pejović, najavio je od 15. decembra fazno gašenje KAP-a, zbog nepostizanja dogovora sa Elektroprivredom (EPCG) oko cijena struje.

Prema sadašnjem ugovoru sa EPCG, Uniprom dobija struju po cijeni od 45 EUR za megavat do kraja godine. Uniprom traži produženje ugovora na pet godina po istoj cijeni, tražeći da on dobija jeftiniju struju iz domaćih izvora, a ne uvoznu gdje megavat sada košta i preko 200 EUR.

EPCG je ponudila da uz popust Uniprom dobije struju u toku naredne godine po oko 120 EUR za megavat uz popust od 20 odsto u odnosu na sadašnju minimalnu na tržištu.

Krivokapić je rekao da je ružno ucjenjivati Vladu, odnosno EPCG, “zbog toga što imate navike koje ne možete da prekinete”.

„Ti biznisi koji su u Crnoj Gori postojali, oni su bili višestruko isplativi. Možete li zamisliti da najveći potencijal rude boksita dobije taj isti gospodin. U trenutku kada se procjenjuje kvalitet te rude bio je odnos tri naprema jedan, gdje je tri jalovište, a jedan je sirovina. To je najkvalitetnija ruda u Evropi. Kada je preuzeo taj dio rudnog bogatstva odnos je bio jedan naprema 0,9 i ta zarada, koja je bila enormna, nikada nije bila vidljiva građanima“, kazao je Krivokapić.

On je pitao kako je moguće da određeni biznisi, koji su bili dogovoreni u Crnoj Gori, mogu tako jednostavno da budu prekinuti zbog volje ili ne volje jednog čovjeka ili grupacije koja to podržava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije