fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada će glasati o OKU-u ukoliko niko od socijalnih partnera ne povuče...

Vlada će glasati o OKU-u ukoliko niko od socijalnih partnera ne povuče potpis

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će se na elektronskoj sjednici sjutra izjasniti o Predlogu Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), ukoliko danas do kraja dana nijedan od tri socijalna partnera ne povuče potpis sa tog dokumenta, najavio je premijer Dritan Abazović.

On je na sjednici Vlade kazao da su prije više od mjesec imali dogovor na Socijalnom savjetu i potpis od tri partnera – Unije slobodnih sindikata (USSCG), Saveza sindikata (SSCG) i Unije poslodavaca (UPCG) da im je OKU prihvatljiv.

„Nakon toga, pojavilo se da im ipak nije baš svima prihvatljiv. Pokušali smo kroz komunikaciju da nađemo rješenje, jer ne želimo da arbitriramo. Međutim, sada, dok traje sjednica, ja imam najave da bi moglo da dođe do povlačenja jednog od tri potpisa“, rekao je Abazović.

On je dodao da će Vlada sačekati do kraja radnog dana, eventualno i do sjutra, i ukoliko niko ne povuče potpis, glasaće elektronski o predloženom OKU-u, jer aktuelni ističe krajem godine.

„Nije ni korektno, ni fer, da se teret prebaci na Vladu, koja nema želju da arbitrira između UPCG i dva reprezentativna sindikata. Ukoliko potpisi ostanu kao i sada, Vlada će do sjutra do kraja radnog dana glasati o OKU-u. Ako je bilo koja strana iz bilo kojeg razloga odlučila da odustane, samo neka nas pismeno o tome obavijesti. Mi nećemo dalje arbitrirati, već ćemo nastaviti sa aktuelnim kolektivnim ugovorom na period od dva ili tri mjeseca, dok se ne nađe saglasnost“, poručio je Abazović.

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, kazao je da do sada nemaju nikakvu zvaničnu najavu da neko želi da odustane.

„Vlada ovlašćuje ministra da potpiše ugovor u ime nje. To je naša uloga, nećemo arbitrirati ni na jednu stranu. Značaj ovog ugovora je veoma veliki, jer aktuelni ističe na kraju ove godine. Moramo imati saglasnost sva tri socijalna partnera da bi završili ovaj proces“, objasnio je Adrović.

On je naglasio da nije odgovornost Vlade u slučaju nepotpisivanja OKU-a.

Sadašnji OKU ističe krajem godine i ukoliko ne bi bio potpisan novi, ili produžen postojeći, radnici će izgubiti najznačajniji dio svojih prava.

OKU reguliše značajan dio radničkih prava i predstavlja osnovni garant za njihovo ostvarivanje svim zaposlenima. Njegovim eventualnim prestankom naročito bi bila ugrožena radnička prava zaposlenih u djelatnostima koje nemaju važeće granske kolektivne ugovore, a to je više desetina hiljada radnih mjesta, većinom u privatnom sektoru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije