fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše od 4,5 hiljada taksista ostaće bez posla

Više od 4,5 hiljada taksista ostaće bez posla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strukovni sindikat taksista Crne Gore (SSTCG) obratio se u utorak otvorenim pismom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, navodeći da se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji, izazvanoj neradom nadležnih organa u dužem periodu, koja je dostigla vrhunac pojavom novog virusa.

Ovakva situacija ih je, kako kažu, dovela bukvalno do finansijske katastrofe.

Prema riječima predsjednika SSTCG, Borislava Pavlovića, sve to ima za posljedicu nemogućnosti servisiranja obaveza prema državnom i opštinskim budžetima, kao ni drugih obaveza vezanih za puko preživljavanje njihovih porodica, pišu Dnevne novine.

Oni su zahvalili na subvencijama za auto-taksi prevoznike, objašnjavajući da, međutim, pravo na iste ostvaruje svega oko 20 odsto auto-taksi prevoznika i oko deset do 15 odsto vozača u privrednim subjektima koji su kao porez na dodatu vrijednost (PDV) obveznici registrovani za auto-taksi prevoz.

“Ako se uzme u obzir da u Crnoj Gori auto-taksi prevoz obavlja u samostalnoj djelatnosti 1,5 hiljada preduzetnika, a da privredni subjekti imaju u vlasništvu oko dvije hiljade vozila, što bi samo po sebi dovelo do brojke od 5,5 hiljada zaposlenih u auto-taksi prevozu, subvencije ostvaruje oko 300 preduzetnika i oko 500 vozača taksi vozila u privrednim subjektima, dolazimo do broja od 1,2 hiljade preduzetnika i 3,5 hiljada vozača taksi vozila koji su ostali bez bilo kakvih prihoda i pomoći, bez ikakve svoje krivice”, kazao je Pavlović.

On je rekao da ih čudi da Vlada ni u jednom paketu pomoći nije njih obuhvatila iako preko 4,5 hiljada osoba uskoro ostaje ili je velika većina već ostala bez svojih radnih mjesta.

On je dodao da su u ovakvu situaciju dovedeni neradom nadležnih organa i nepoštovanjem važećih zakona u dugom periodu.

Pavlović je podsjetio da je Vlada još krajem 2018. godine usvojila Informaciju o analizi stanja u auto-taksi prevozu putnika, koju je pripremila Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja i s tim u vezi donijela zaključke.

Ipak, osim obaveza iz pomenutih zaključaka, koje se tiču Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva javne uprave, ostale obaveze i preporuke Vlade ni poslije više od godinu od isteka roka nijesu ni pokrenute ili su samo djelimično pokrenute.

Pavlović je naveo da je takav odnos dijela nadležnih državnih i opštinskih organa doveo do rapidnog rasta sive ekonomije u proteklih više od deset godina.

On smatra da ponovo ispaštaju samo legalni auto-taksi prevoznici, jer se legalno registrovanim prevoznicima uvode novi nameti, dok je stanje na terenu ostalo isto ili je čak, kako kaže, nepovoljnije za njihovo poslovanje.

“Zbog svega navedenog došlo je do posljedica da skoro 80 odsto registrovanih auto-taksi preduzetnika nije likvidno, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, i samim tim nemaju ni ispunjene uslove za kreditnu liniju Investiciono razvojnog fonda (IRF), a ni za subvencije”, poručio je Pavlović.

Najčitanije