fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVažnost prava intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća

Važnost prava intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mala i srednja preduzeća moraju, u cilju svoje konkurentnosti, stalno poboljšavati učinkovitost i smanjivati troškove kroz ulaganje u istraživanje i razvoj i sticanje nove tehnologije, ocijenila je predavač na radionici o zaštiti intelektualne svojine za preduzeća, Maja Barić.

”Imajući u vidu promjene koje su uticale na tržište, da bi mala i srednja preduzeća bila konkurentna moraju stalno poboljšavati izgled i ugled svojih proizvoda/usluga kroz ulaganje u istraživanje i razvoj, sticanje nove tehnologije, unapređenje prakse upravljanja, razvijanje kreativnog i privlačnog dizajna, kao i učinkovito plasiranje svih proizvoda i usluga”, objasnila je Barić na radionici.

Radionica na temu Why IPRs matters? – Važnost prava intelektualne svojine za mala i srednja preduzeća održana je putem zoom platforme krajem decembra.

Taj događaj realizovan je u okviru projekta Promocija kulture inovacija i podrška saradnji između aktera u oblasti istraživanja, obrazovanja i inovacija (INONET), koji su-finansiraju Evropska unija i Vlada, uz podršku Privredne komore (PKCG).

Barić ima više od 15 godina profesionalnog iskustva u oblasti zaštite intelektualne svojine i ličnih podataka. Radila je kao konsultant brojnim preduzećima i institucijama u regionu Zapadnog Balkana, savjetujući ih u vezi različitih tema u oblasti zaštite intelektualne svojine i ličnih podataka.

Tokom radionice obrađene su teme koje su imale za cilj da malim i srednjim preduzećima približe važnost prava iz intelektualne svojine, kao i koje su različite vrste prava koja mogu djelovati na poboljšanje poslovnog uspjeha, kako ih zaštititi, i sve to kroz praktične primjere.

“Ovo je bila prva u nizu radionica koju će projekat Inonet i PKCG organizovati u narednom periodu, a u namjeri da svim zainteresovanima, od poslovnog sektora, preko naučnih institucija, strukovnih udruženja pruži mogućnost da saznaju više o ovoj oblasti i iskoriste prednosti zaštite intelektualne svojine”, navodi se u saopštenju.

Cilj projekta kroz koji je realizovana radionica je podrška Vladi u naporima da poveća inovativne kapacitete privatnog sektora sa fokusom na mala i srednja preduzeća.

“Projektom se promovišu inovacije i saradnja između nauke, obrazovanja i privrede, i unapređuju instrumenti za zaštitu prava intelektualne svojine”, rekli su iz Komore.

Kako bi ispunio definisane ciljeve, projektni tim radi na dvije međusobno povezane grupe aktivnosti.
“Prva grupa aktivnosti odnosi se na unapređenje online platforme Naučna mreža CG (https://naucnamreza.me) sa novim servisima koji se odnose na inovacije, kao što su usluge virtuelne mreže mentora”, dodaje se u saopštenju.

Iz Komore su rekli da je Naučna mreža internet platforma za pružanje podataka i povezivanje naučnika, istraživača, inovativnih preduzeća i organizacija iz Crne Gore i dijaspore. Pored povezivanja, portal nudi i informacije o konkursima za naučnike, organizacije i preduzeća. Portal Naučna mreža je besplatan i dostupan svima.

“Projekat će organizovati i nekoliko radionica o portalu Naučna mreža CG, kako bi svim zainteresovanim korisnicima predstavio sve usluge koje postoje na ovom portalu i kako ih koristiti”, rekli su iz PKCG.

Druga grupa aktivnosti se, kako se dodaje, odnosi na unapređenje kapaciteta za zaštitu intelektualne svojine i razvoj savjetodavnih usluga za dijagnostiku u toj oblasti, odnosno potrebnim uslovima koje preduzeće treba da ispuni da bi bilo u mogućnosti da zaštiti intelektualnu svojinu.

“U tu svrhu projekat će uspostaviti posebnu stranicu na portalu Direkcije za intelektualnu svojinu http://www.ziscg.me koji će sadržati informacije potrebne za dijagnostiku i zaštitu intelektualne svojine”, navodi se u saopštenju.

Projekat sarađuje sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom nauke i Privrednom komorom, a korisnici usluga projekta su mala i srednja preduzeća, strukovna udruženja, univerziteti, istraživači i inovatori.

Najčitanije

Sjutra aukcija sportskih rekvizita

Podgorica, (MINA) - Aukcija sportskih rekvizita, kao dio akcije Zajedno do Pariza 2024, biće...