fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVažno animirati nezaposlene da iskoriste bespovratna sredstva

Važno animirati nezaposlene da iskoriste bespovratna sredstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stopa nezaposlenosti u Plavu je 61 odsto i najveća je u Crnoj Gori, zbog čega je važno animirati nezaposlene da iskoriste bespovratna sredstva za započinjanje biznisa, ocijenili su predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja i rukovodstva te Opštine.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić i direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Duško Perović sastali su se u Plavu sa predsjednikom Opštine, Mirsadom Bajraktarevićem.

Sagovornici su ocijenili da je važno da se animiraju nezaposleni da iskoriste bespovratna sredstva za započinjanje biznisa u iznosu od tri hiljade do 7,5 hiljada EUR.

Takođe, razgovarano je o potrebi zajedničkog rada na prezentaciji programa za zapošljavanje koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

“Nezaposlenima će ZZZ obezbijediti i pomoć u pisanju biznis plana i obaviti potrebne obuke za započinjanje i vođenje biznisa”, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, prezentovan je i projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja za samozapošljavanje, u kojem su opštine na sjeveru nosioci umrežavanja lokalnih partnera.

“Timovi sastavljeni od lokalnih partnera, odnosno aktera na lokalnom tržištu rada, unaprijediće socio-ekonomski ambijent u svojim lokalnim zajednicama i moći da povlače značajna sredstva iz fondova Evropske unije (EU)”, kazali su iz Ministarstva.

Na sastanku je razgovarano o stvaranju potrebnih uslova da se realizuju planirani projekti i pokrenu novi, kako bi se unaprijedili životni uslovi za građane opštine Plav u oblastima za koje je nadležno Ministarstvo.

“Dogovoreno je da se ubrzaju aktivnosti na stvaranju pretpostavki da se krajem godine započne izgradnja Doma za stare u Plavu, kako je i planirano kapitalnim budžetom za ovu godinu. Konstatovano je da postoji potreba za tom vrstom smještaja, obzirom na pretežno staračka domaćinstva, a takođe postoji i veliko interesovanje starijih građana za smještaj u starački dom”, rekli su iz Ministarstva.

Na sastanku je saopšteno da je za stambeno najugroženije penzionere i porodice u stanju socijalne potrebe neophodno izgraditi stanove po povoljnim uslovima. Inače, u proteklih pet godina, Vlada je preko Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja finansirala izgradnju više od 500 stanova za penzionere i socijalno ugrožene u više od desetak opština.

“U realizaciji tog socijalnog programa su učestvovale i opštine koje su obezbjeđivale potrebnu lokaciju i komunalne priključke za stanove. Penzionerima se stanovi obezbjeđuju u prosjeku po duplo povoljnijim uslovima od tržišnih”, kazali su iz Ministarstva.

Dogovoreno je da Opština Plav, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO stvore potrebne preduslove i obezbijede potrebna sredstva za sufinansiranje izgradnje stanova za penzionere i socijalno ugrožene porodice u narednoj godini.

“Takođe, dogovoreno je da opština i Udruženje penzionera Plav identifikuju potrebe i zainteresovane građane za ovaj program”, dodali su iz Ministarstva.

Purišić je obišao i Centar za socijalni rad za Opštine Plav i Gusinje i Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Lipa i sa rukovodstvom razgovarao o aktuelnim izazovima u njihovom radu.

Najčitanije