fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvode dva nova digitalna servisa

Uvode dva nova digitalna servisa

Budva, (MINA-BUSINESS) – Pošta Crne Gore planira uvođenje dva nova servisa, e-pismo i vremenski pečat, kojima nastavlja digitalizaciju svojih usluga započetu prije više od deset godina.

Predatavnici kompanije su uvođenje dva nova servisa najavili tokom prezentacije Vrijeme digitalnih Poštinih servisa: e-pismo i vremenski pečat, koja je održana u četvrtak u okviru Festivala informatičkih dostignuća, Infofesta.

Predstavnik Sektora za informatičku podršku, Ivan Brković, rekao je da je kvalifikovani elektronski servis e-pismo digitalni pandan tradicionalnoj poštanskoj usluzi – preporučenoj pošiljci s povratnicom.

“Potvrde koje nudi servis e-pismo su pravno valjane i mogu biti dokaz da je elektronska pošta poslata i da je obavljen prijem pošiljke”, kazao je Brković.

On je, kako je saopšteno iz kompanije, dodao da su sve potvrde označene vremenskim pečatom, potpisane kvalifikovanim digitalnim certifikatom i da sadrže podatke o samoj pošiljci.

Brković je objasnio da kvalifikovani servis e-pismo omogućava slanje i prijem preporučene registrovane pošte elektronskim putem.

Korisnici e-pisma mogu dobiti potvrde da je dokument poslat, uručen odnosno dostavljen, i da je primalac otvorio dokument ili poruku.

Kada je u pitanju drugi servis, elektronski vremenski pečati – time stamps, iz kompanije su objasnili da je to servis koji elektronskim transakcijama obezbjeđuje formalno-pravnu neporecivost.

Riječ je o potvrdi vremena u elektronskoj formi koja povezuje bilo koju vrstu elektronskih podataka u određenom vremenu, dokazujući da su ti podaci postojali u to vrijeme.

“Elektronski vremenski pečat je izuzetno koristan alat u slučajevima elektronskih transakcija u kojima datum igra značajnu ulogu u procesu provjere i autentičnosti različitih događaja, podataka, dokumenata, ugovora ili certifikata”, kazao je Brković.

On je podsjetio je da Pošta, saglasno Zakonu o elektronskim uslugama iz 2010. godine i Zakonu o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu iz 2017. godine, pruža usluge izdavanja kvalifikovanih digitalnih certifikata.

Najčitanije