fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrđen Program podrške za zapošljavanje mladih

Utvrđen Program podrške za zapošljavanje mladih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Program podrške za zapošljavanje mladih u narednoj godini, kojim se kreiraju mjere podrške za zapošljavanje koje će im donijeti priliku da uče, usavršavaju se i nađu posao u svojoj zemlji.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da su mjere kreirali zbog prepoznavanja mladih kao najvećeg resursa, ali i zbog toga što je zapošljavanje ključni mehanizam za uspješnu integraciju mladih u društvo i usko je povezano sa drugim aspektima života.

„U okviru napora na usklađivanju odnosa ponude i tražnje na tržištu rada navedeni program ima za cilj da kroz povećanje znanja, vještina i kompetencija utiče na zapošljivost i zapošljavanje mladih, posebno onih u nepovoljnom položaju“, navodi se u saopštenju.

Program se temelji na pet mjera koje će doprinijeti stvaranju preduslova za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prolongiranim zapošljavanjem mladih, i orijentisan je na postizanje fer i inkluzivnog društva, punog mogućnosti, uz naglašavanje važnosti principa o aktivnoj podršci zapošljavanju.

„Njime će se obezbijediti veća usklađenost između obrazovanja i tržišta rada kroz međuinstitucionalnu saradnju, unaprijediće se aktuelni i kreirati novi programi i zakonska rješenja, uz posebno osmišljene mjere za mlade sa invaliditetom“, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, Programom se planira jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv sive ekonomije, kao i jačanje apsorpcione moći korisnika EU pomoći u oblasti poljoprivrede.

„Program predstavlja preteču uvođenju programa Garancija za mlade u Crnoj Gori, koji države članice EU skoro deceniju uspješno sprovode kako bi podržale neometan prelazak mladih iz svijeta obrazovanja ili iz nezaposlenosti u svijet rada“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora se na uvođenje Garancija za mlade obavezala na Ministarskom sastanku 8. jula, a na temelju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra prošle godine.

“Programom podrške za zapošljavanje mladih sistemski će se unaprijediti položaj njihov kroz obezbjeđenje mogućnosti za učenje i pružanje aktivne podrške za povećanje njihove zapošljivosti i zapošljavanja, kao dio širih napora na podsticanju održivog ekonomskog rasta, dostojanstvenog rada i inkluzivnog društva punog mogućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije