fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUtvrđen Predlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova

Utvrđen Predlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je utvrdila Predlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se stvaraju uslovi za uspješno poslovanje i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Iz Vlade su saopštili da je neophodnost donošenja novog zakona proistekla iz potrebe jačanja Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, unapređenja rješavanja postupka mirnog rješavanja, kako individualnih, tako i kolektivnih radnih sporova, kao i jačanja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

„Takođe, Zakon je trebalo uskladiti i sa novim Zakonom o državnoj upravi, u smislu organizacije rada u Agenciji, podjele organa, kao i načina osnivanja Agencije“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je predloženim zakonskim rješenjem preciziran pojam kako individualnih, tako i kolektivnih radnih sporova, unaprijeđene su odredbe koje se odnose na kolektivne radne sporove, tako što su po svojoj pravnoj prirodi podijeljeni na interesne i pravne.

„Kod zaštite prava iz radnih odnosa previđena je obaveza vođenja spora prvo pred Agencijom, pa pred sudom, a izuzetak predstavlja prestanak radnog odnosa“, naveli su iz Vlade.

Pored ostalog, kako su kazali, revidirane su odredbe koje se odnose na uslove za izbor arbitara, odnosno miritelja, koji će morati da posjeduju licencu.

„Konstatovano je da se novim zakonom, preko rada Agencije, kao specijalizovane i nezavisne institucionalne službe za vansudsko rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova, stvaraju uslovi za uspješno poslovanje i unapređenje poslovnog ambijenta“, navodi se u saopštenju.

Novim zakonom, kako su rekli iz Vlade, doprinosi se tome da Crna Gora i na ovaj način bude prepoznata kao država sa zavidnim nivoom vladavine prava, kako sa aspekta države, tako i sa aspekta ostvarivanja ljudskih prava.

U sklopu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Crne Gore, Vlada je utvrdila Predlog zakona o kontroli izvoza robe dvostruke namjene.

Kako su naveli iz Vlade, donošenjem tog propisa će se kreirati jedinstveni principi u izdavanju odobrenja za izvoz, tranzit, brokering i tehničku pomoć u vezi s robom dvostruke namjene, čime će se nacionalno zakonodavstvo većim dijelom usaglasiti sa međunarodnim propisima i standardima Evropske unije (EU) u toj oblasti.

Iz Vlade su rekli da novo zakonsko rješenje, pored usklađivanja sa propisima EU, podrazumijeva i harmonizaciju sa međunarodnim sporazumima iz oblasti izvozne kontrole, vezanim za oružje za masovno uništenje i projektile, konvencionalnu vojnu opremu, kao i za robu dvostruke namjene koja se izvozi u zemlje pod embargom.

„Zahvaljujući pojednostavljenju procedura kontrole izvoza, predlogom novog propisa doprinosi se smanjenju administrativnih opterećenja, čime se ostvaruju i ciljevi Vlade koji su usmjereni ka smanjenju biznis barijera, posebno u dijelu propisa kojim su definisani uslovi za vršenje nekomercijalnog izvoza, te u dijelu potpuno slobodnog režima prilikom uvoza robe dvostruke namjene“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o računovodstvu u javnom sektoru.

„Predloženim propisom se odlaže primjena Zakona za 1. januar 2024. godine, kako bi se obezbijedilo adekvatno IT rješenje, koje će podržavati vođenje budžetskog računovodstva i finansijsko izvještavanje, u skladu sa obračunskim računovodstvenim principom“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su dodali da se istovremeno stvaraju uslovi za primjenu odredbi koje se odnose na obuku i sertifikovanje računovođa do 1. januara naredne godine.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju protokola o izmjena i dopunama sporazuma o slobodnoj trgovini između EFTA zemalja i Crne Gore, izmjene sporazuma o poljoprivredi izmeđi Crne Gore i Švajcarske, izmjene sporazuma o poljoprivredi između Crne Gore i Norveške i izmjene sporazuma o poljoprivredi između Crne Gore i Islanda.

Kako se navodi, usvajanjem protokola i pratećih izmjena bilateralnih sporazuma o poljoprivredi osigurava se održavanje već uspostavljene zone kumulacije porijekla robe zasnovane na osnovu Regionalne konvencije o pan-euro-mediteranskim preferencijalnim pravilima porijekla, ali sada na tranzicionoj osnovi.

“Koja će se primjenjivati paralelno sa pravilima porijekla iz važeće PEM konvencije, a sve do konačnog usvajanja revidirane konvencije“, kaže se u saopštenju.

U skladu sa tim, kako su rekli iz Vlade, novine se odnose samo na pravila porijekla i u tom smislu, pored aktuelnih pravila, postoji mogućnost i primjene tranzicionih pravila porijekla.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...