fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojili Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu

Usvojili Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio je danas Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenje tendera za privatizaciju Hotelske grupe Budvanska rivijera, prodajom akcija nakon restrukturiranja.

Savjet je predložio Vladi da se ove godine započne priprema i sprovođenje tendera za privatizaciju pljevaljskog Castello Montenegra, kroz prodaju akcija, i nikšićkog Instituta za crnu metalurgiju, prodajom akcija i/ili dokapitalizacijom.

Savjet je predložio i da se nastavi sa pripremom i sprovođenjem tendera za prodaju lokacije bivše vojne kasarne “Radoje Dakić” na Žabljaku, kao i da se na berzi ponude akcije podgoričkog Novog duvanskog kombinata, Agrotransporta i Metal produkta, budvanskog Montenegroturista, Danilovgradskog Crnagoracoopa i kotorskog Kotor projekta.

Iz Savjeta su saopštili da ovogodišnji plan uključuje samo metode klasične privatizacije, ali ne i valorizaciju turističkih lokaliteta i privrednih društava zbog novih mogućnosti koje daje nedavno usvojeni Zakon o privatno-javnom partnerstvu.

Savjet je razmotrio i predložio Vladi da usvoji prošlogodišnji izvještaj o njegovom radu sa izvještajima o realizaciji plana privatizacije za prošlu godinu i o realizaciji zaključaka Savjeta za 2018.

Na sjednici je konstatovana povećana transparentnost objavljivanjem svih dokumenata na sajtu, što je za posljedicu imalo izrazito smanjenje broja zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Savjet je razmatrao i izvještaj o rezultatima tendera za davanje u dugoročni zakup zemljišta na lokaciji Kabala for u Herceg Novom sa odlukom o proglašenju tendera neuspjelim, izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa ugovorom o kupoprodaji akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta iz Bara, koji je uradio kontrolor Ernst&Young Montenegro, kao i izvještaj o realizovanim investicijama shodno odluci o davanju u dugoročni zakup zemljišta na poluostrvu Luštica, koji pripada Opštini Herceg Novi, za period od kraja 2018. godine do kraja novembra prošle godine.

„Savjet se upoznao i sa informacijom o realizaciji aktivnosti po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu vojno-turističkog kompleksa Mediteran na Žabljaku za prošlu godinu, a razmotren je i izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu aneksa ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Budvi, u periodu od 2016. do prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Savjet za privatizaciju je razmotrio i zahtjev Vektra Boke od 3. decembra i usvojio četiri predloga mišljenja i dvije informacije koje je pripremila Komisija za imovinska pitanja.

Najčitanije