fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojili odluku o obaveznoj rezervi kreditnih institucija

Usvojili odluku o obaveznoj rezervi kreditnih institucija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je danas odluku o obaveznoj rezervi kreditnih institucija kod vrhovne monetarne institucije, u cilju usaglašavanja podzakonske regulative sa Zakonom o kreditnim institucijama, čija je primjena počela 1. januara.

“Ovom odlukom se propisuje obaveza kreditnih institucija da obračunavaju, izdvajaju i održavaju obaveznu rezervu, a zadržavaju se iste stope obavezne rezerve, način držanja i rokovi obračunavanja i izdvajanja obavezne rezerve, kao i uslovi za njeno korišćenje”, navodi se u saopštenju CBCG.

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao guverner CBCG, Radoje Žugić, razmatrani su i usvojeni izvještaji o poslovanju i sprovođenju politike vrhovne monetarne institucije za novembar i decembar prošle godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti tokom tog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama i rokovima.

“U cilju usklađivanja sa evropskom regulativom iz oblasti oporavka i sanacije kreditnih institucija, Savjet je usvojio izmjene Odluke o planovima oporavka kreditnih institucija i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije, kojom se uređuju kriterijumi za utvrđivanje ključnih funkcija i osnovnih linija poslovanja kreditne institucije prilikom izrade planova oporavka i sanacije”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije