fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojili izmjene uredbe u cilju nesmetanog sprovođenja IPARD II programa

Usvojili izmjene uredbe u cilju nesmetanog sprovođenja IPARD II programa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je donijela izmjene uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program), kojima se bliže određuju uslovi koje moraju ispuniti korisnici koji se bave preradom voća, povrća i ratarskih kultura kako bi ostvarili podršku iz tog programa.

Iz Vlade su saopštili da se izmjenama uredbe pristupilo kako bi se omogućilo nesmetano sprovođenje IPARD II programa, što će doprinijeti boljem trošenju bespovratnih sredstava namijenjenih Crnoj Gori.

„Usvojenim izmjenama uredbe bliže se određuju uslovi koje moraju ispuniti korisnici koji se bave preradom voća, povrća i ratarskih kultura kako bi ostvarili podršku iz IPARD programa“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se bliže određuje broj projekata po korisniku, po javnom pozivu i po mjeri podrške.

„Stupanjem na snagu uredbe stvara se pravna mogućnost za objavljivanje javnih poziva na osnovu kojih će se u ovoj godini omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da ostvare pravo na sredstva podrške iz pretpristupnih fondova EU“, kaže se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za ovu godinu.

„Predloženim Programom obuhvaćeno je tekuće i investiciono održavanje javne željezničke infrastrukture, u ukupnom iznosu od 19.412.890 EUR (za tekuće održavanje je namijenjeno 6,5 miliona EUR, a za investiciono održavanje infrastrukture 12.912.890 EUR)“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će novac biti utrošen za tekuće održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, upravljanje i regulisanje saobraćaja i investiciono održavanje infrastrukture kroz kapitalni budžet i kreditne aranžmane sa evropskim fondovima.

Kako su naveli, predviđen je nastavak radova na projektima sanacije mostova i tunela na barskoj pruzi i putnih prelaza na nikšićkoj pruzi.

„U dijelu izrade tehničke dokumentacije nastavlja se projektovanje rehabilitacije južnog dijela barske pruge od Golubovaca od Bara i izrada prifizibiliti studije i idejnog projekta za prugu prema Albaniji“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine Unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 29 – Carinska unija.

Navodi se da je Vlada, u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, donijela dopunu odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji projekta Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) „Posao za Vas”.

Iz Vlade su kazali da taj projekat predstavlja program kreditne podrške poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori, koji su se opredjelili za bavljenje primarnom proizvodnjom ili preradom, a realizuje se u kontinuitetu od 2008. godine do danas.

„U dosadašnjem procesu odobravanja kredita u oblasti poljoprivrede realizovano je 577 biznis planova, kojima je zapošljeno 668 lica, koja su bila na evidenciji ZZZ, u ukupnom iznosu od 3.306.500 EUR kreditne podrške“, kaže se u saopštenju.

U informaciji se navodi da će se po osnovu pristiglih zahtjeva za otpis duga iz perioda od 2015. do 2020. godine, a koji dospijevaju na naplatu u periodu 2018 – 2023. godine, otpisati 30 odsto odobrenih sredstava u procijenjenoj vrijednosti od 84 hiljade EUR za 56 korisnika, uz uslov da su namjenski utrošili opredijeljena sredstva i prethodno izmirili 70 odsto ukupnog iznosa kredita.

Vlada je usvojila informaciju o pripremi javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena lokaliteta „Varišta-Velja glava“ u Herceg Novom.

Iz Vlade su rekli da su usvojili koncesioni akt, s izvještajem sa javne rasprave i zadužili Ministarstvo kapitalnih investicija da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje javnog oglasa.

Vlada je dala saglasnost na Plan korišćenja sredstava javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za ovu godinu.

Navodi se da su planirani prihodi, odnosno rashodi, tog preduzeća projektovani u iznosu od 8.339.000 EUR, od čega su najznačajni troškovi investicionih aktivnosti i tekućeg održavanja zone morskog dobra u iznosu od 5.232.800 EUR, koji su definisani u dogovoru sa svim predstavnicima primorskih opština.

„U cilju pripreme turističke sezone za ovu godinu, preduzeće je planiralo da za troškove komunalnog održavanja i hortikulturnog uređenja u svim primorskim opštinama izdvoji 1.313.000 EUR, dok je za izvođenje hitnih intervencija i sanacija, kao i za izvođenje radova na rekonstrukciji i sanaciji objekata obalne infrastrukture i javne rasvjete planiralo 405 hiljada EUR“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o dodjeli ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za ovu godinu.

„Ugovorom se uspostavlja odnos na komercijalnoj osnovi između Vlade, koju predstavlja Uprava za željeznice, i Željezničkog prevoza – Podgorica i utvrđuje obim usluga koje Uprava za željeznice naručuje za definisanu nadoknadu troškova za pružanje usluga prevoza od javnog interesa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zakonom o budžetu za ovu godinu za ugovor opredijeljeno šest miliona EUR.

“Na ovaj način će se subvencionisati svakodnevno 28 lokalnih putničkih vozova koji saobraćaju u tekućoj godini, čime se omogućava nesmetano odvijanje prevoza putnika u željezničkom saobraćaju i zadovoljava javni interes”, rekli su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije