fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojeni zakoni imaće pozitivan uticaj na mnoge oblasti i izvještaj o napretku

Usvojeni zakoni imaće pozitivan uticaj na mnoge oblasti i izvještaj o napretku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakoni koje je usvojila Skupština, a koje je predložilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, u ovoj godini će imati pozitivan uticaj na mnoge oblasti i izvještaj Evropske unije (EU) o napretku, saopšto je resorni ministar Jakov Milatović.

On je na Twtteru napisao da je Skupština u prošloj godini usvojila čak 21 zakon koji je predložio resor kojim rukovodi.

Skupština je, kako je podsjetio, usvojila istorijsko povećanja minimalne zarade na 450 EUR u okviru izmjena i dopuna Zakona o radu.

On je rekao da su iz domena unapređenja prava radnika usvojeni Zakon o zaštiti zaposlenih građana Crne Gore koji se upućuju na rad u inostranstvo i Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, oba važna za poglavlja 2 i 19 – Slobodno kretanje radnika i Socijalna politika i zapošljavanje.

“Takođe, usvojen je i Zakon o finansijskoj podršci bivšim radnicima iz rudarsko-metalskog sektora, čime se za više od 1,2 hiljade bivših radnika, ili njihovih nasljednika omogućava finansijska naknada od 12 hiljada EUR. Ovo je primjer ispravljanja socijalne nepravde iz prethodnih godina”, naveo je Milatović.

Usvojeno je više zakona koji unapređuju stanje u Poglavlju 7 – Pravo intelektualne svojine.

To su Zakon o potvrđivanju Konvencije o priznavanju EU patenata, Zakon o patentima, izmjene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima i Zakon o zaštiti poslovne tajne.

“Dodatno su unaprijeđeni trgovinski odnosi Crne Gore kroz Zakon o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EFTA zemljama, Zakon o potvrđivanju dodatnih protokola iz Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom i Zakon o potvrđivanju CEFTA protokola 6 o trgovini uslugama”, precizirao je Milatović.

Unaprijeđen je sistem upravljanja kvalitetom kroz Zakon o potvrđivanju konvencije o osnivanju međunarodne organizacija za metrologiju i Zakon o standardizaciji, čime je napravljen korak naprijed u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje roba.

“Dodatno su zaštićeni potrošači kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača i Zakon o potvrđivanju Marakeškog ugovora za olakšanje pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe ili slabovide i tako unaprijeđeno Poglavlje 28 – Zaštita potrošača”, kazao je Milatović.

Izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom brendu stavlja se fokus na efikasniju implementaciju politike razvoja nacionalnog brenda, dok se izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije omogućava osnaživanje kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

Pored toga, Zakon o kontroli izvoza robe dvostruke namjene i Zakon o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzima, imaju za cilj usklađivanje nacionalnih sa EU propisima u tim oblastima.

“Izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima omogućava se čuvanje privredne supstance i izbjegavanje pokretanja postupaka sudske likvidacije po službenoj dužnosti za preduzeća koja su propustila da usklade organizaciju sa novim Zakonom u predviđenom roku”, objasnio je Milatović.

On je zaključio da se izmjenama i dopunama Zakona o stečaju uvodi red u stečajnim postupcima kroz obavezno licenciranje svih stečajnih upravnika, uvođenje pravila da se stečajni upravnici biraju metodom slučajnog odabira, a takođe se uvodi i registar stečajne mase.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije