fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvojen koncesioni akt za aerodrome

Usvojen koncesioni akt za aerodrome

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore.

Premijer Duško Marković je, kako je objavljeno na Twitter nalogu Vlade, kazao da se aerodromi Crne Gore ne prodaju.

“Aerodrome Crne Gore ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama”, naveo je Marković.

Taj dokument je dobio pozitivno mišljenje zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države, Ministarstva finansija i Direktorata za imovinu, dok je Ministarstvo turizma i održivog razvoja dalo saglasnost za dostupnost avio sadržaja i u Podgorici i u Tivtu.

Kompletna predložena dokumentacija prošla je na Komisiji za ekonomsku politiku u utorak, s tim što se ministar prosvjete Damir Šehović iz Socijaldemokrata (SD) protivio, jer nije napravljena procjena vrijednosti zemljišta koje se daje u najam, nego procjena resursa koje će preuzeti koncesionar.

Koncesionim aktom je predviđeno da koncesionar jednokratno uplati minimalno 100 miliona EUR na ime fiksne koncesione naknade za 30 godina najma, a potom svake godine procentualni dio koncesione naknade, najmanje deset odsto.

Planirano je da ulaganja koncesionara u unaprjeđenje aerodromskih sadržaja budu 200 miliona EUR. To se prije svega odnosi na nove terminale, jer je broj putnika prošle godine premašio dva miliona, a projekcije su da će ove godine dostići 2,6 miliona, što postojeće aerodromske zgrade na oba aerodroma ne mogu da opsluže.

Najčitanije