fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUSSCG traži pomoć turske Ambasade za nastavak proizodnje u Toščeliku

USSCG traži pomoć turske Ambasade za nastavak proizodnje u Toščeliku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je tursku ambasadorku u Crnoj Gori, Songul Ozan, da interveniše kod Tosyali grupe kako bi se u nikšićkoj željezari Tosčelik nastavila proizvodna i omogućilo pravo na rad za 229 zaposlenih.

Oni su zamolili Ozan i da pozove kompaniju Tosyali na korektnost u ponudi prodajne cijene fabrike, s obzirom na to da je, kao vlasnik Tosčelika, izrazila namjeru da je proda, kao i da postoji zainteresovani kupac, koji je spreman da nastavi proizvodnju i sačuva postojeća radna mjesta

„Molimo vas da pozovete Tosyali kompaniju na korektnost u ponudi prodajne cijene fabrike, koja je u ovom trenutku daleko iznad one koju su platili prilikom kupovine, koja je iznosila 15 miliona EUR“, navodi se u dopisu USSCG Ambasadi Turske u vezi sa aktuelnom situacijom u Toščeliku.

USSCG je pozvao Ozan da organizuje sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi je bliže upoznali sa aktuelnom situacijom.

Iz USSCG su podsjetili da se Crna Gora u posljednje tri decenije nalazi u tranzicionom procesu u okviru kojeg je dominantno mjesto imao proces privatizacije društvene imovine. Nažalost, kako su kazali, taj proces nije ni približno ostvario najavljena očekivanja da će privatizacija donijeti nove investicije, tehnologije i radna mjesta.

„U suštini, nijedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat. Naprotiv, privatizacije su uglavnom obavljene sa promašenim strateškim partnerima, dok kupoprodajni ugovori nijesu sadržali socijalne programe za zaposlene – tehnološke viškove ili su oni bili veoma loši“, navodi se u dopisu USSCG.

Oni su dodali da je takva sudbina zadesila i Željezaru Nikšić, nekadašnji industrijski gigant koji je prodat kompaniji Tosyali, kao strateškom partneru iz Turske.

Iz USSCG su saopštili da je ovih dana aktuelna situacija u toj fabrici, gdje ej 229 dugogodišnjih radnika Tosčelika suočeno sa jednostranom odlukom poslodavca da obustavi proizvodnju i proglasi ih tehnološkim viškom, pretvarajući ih u socijalne slučajeve i ostavljajući ih porodica bez osnovnih egzistencijalnih primanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...