fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUSSCG traži da se formira savjet za dostojanstveni rad

USSCG traži da se formira savjet za dostojanstveni rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) tražila je od Vlade da formira savjet za dostojanstveni rad, kao stalno tijelo, a ne, kako je najavljeno, koordinaciono za praćenje programa Evropa sad.

Sekretar USSCG Srđa Keković kazao je u Jutranjem programu Televizije Crne Gore da je dopis u ponedjeljak upućen predsjedniku Vlade, Zdravku Krivokapiću.

“Smatramo da 170 hiljada zaposlenih zaslužuje takvo tijelo. Dostojansteveni rad podrazumijeva više elemenata, a jedan od njih je zarada. Ima mnogo elemenatata dostojanstvenog rada koji se ne poštuju u Crnoj Gori”, rekao je Keković, prenosi portal RTCG.

U Uniji očekuju da Vlada izađe u susret njihovom zahtjevu.

“Mislim da neće biti formirano koordinaciono tijelo, već se nadam se da će biti formiran savjet za dostojanstveni rad, kao stalno tijelo. Ako savjet zajedno sa nadležnim institucijama bude odradio svoj posao, vjerujem da ćemo u korijenu sasjeći moguće devijacije, a mi znamo da postoje”, saopštio je Keković.

On je podsjetio da USSCG ima puno dojava o malverzacijama i izbjegavanju obaveza iz programa Evropa sad. Keković smatra da država ima dovoljno mehanizama za borbu sa neodgovornim poslodavcima, najprije u Zakonu o radu, ali i u Krivičnom zakoniku.

“Ako institucije budu na visini zadatka, ubijeđen sam da ćemo te devijacije sasjeći u korijenu. Birajući između toga da li da platimo određenu cijenu gubljenja radnih mjesta ili da se vratimo nazad na 250 EUR, ja biram opciju koja podrazumijeva 450 EUR, a onaj koji ne može da obezbijedi onom ko za njega radi adekvatne uslove i standard, ne treba ni da se bavi biznisom. Pojaviće se neko drugi ko će pokriti tu poziciji biznisa i ponovo ćemo imati i zadovoljnog radnika i uspješan biznis”, naveo je Keković.

On je dodao da zaposleni uz program Evropa sad u novu godinu ulaze optimistično.

“Nadamo se da će to biti održiv program, ali očekuje nas ogroman posao, prvenstveno Vladu, pa i sve druge institucije koje treba da doprinesu da program uspije”, kazao je Keković.

On je rekao da su postulati za nesmetanu primjenu programu postavljenu, ali da su izazovi ogromni.

“Imamo najave da je moguć inflatorni udar, cijene se povećavaju, čak i hljeba. Znamo da je to veliki izazov za budžet, jer su veliki nameti dodatni kroz seriju odluka koje je Skupština donijela. Moramo povećati prihodnu stranu budžeta, a kako bi ostvarili taj cilj institucije moraju da se posvete i rade. Imaćemo i izazov jednog broja društveno neodgovornih poslodavaca koji će vjerovatno na sve načine pokušati da doskoče ovim zakonskim normama”, rekao je Keković.

On je poručio da će biti izazovno, ali da su u USSCG optimisti.

Keković je saopštio da imaju puno dojava o malverzacijama poslodavaca koje se najprije tiču izbjegavanja isplate minimalne zarade od 450 EUR, tako što se od njih traži da vrate 150 EUR.

Iz USSCG su pozvali zaposlene koji imaju takav i slične probleme da im se obrate.

“Mi smo tu da putem anonimnih dojava rješavamo te probleme. Prilikom najave programa Evropa sad, odmah su neki poslodavci, počeli da traže izlaz. Najprije je to bio aneks o izmjeni ugovora o radu sa punog na nepuno radno vrijeme, kako bi dobili srazmjeran dio zarade. To se dešava u praksi. A nakon što je program usvojen, sada imamo drugu dojavu da se od zaposlenih traže da jedan dio novca vrate u gotovom”, kazao je Keković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije